Sojoez-raket met Europese Galileo-satellieten gelanceerd

Archiefbeeld van een lancering van de Sojoez-raket vanaf de basis Bajkonoer. © REUTERS

Een Russische Sojoez-raket werd vanop de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana gelanceerd. De raket moet twee satellieten van het Europese navigatiesysteem Galileo in een baand rond de Aarde afzetten.

Vanop de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is een Russische Sojoez-raket gelanceerd die twee satellieten van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo in een baan om de Aarde moet afzetten, zo was rechtstreeks op Arianespace TV te zien.

Met een dag vertraging, omwille van ongunstig weer, verhief de door het Europese lanceerbedrijf Arianspace uitgebate Sojoez zich om 14u27 Belgische tijd van het lanceerplatform.

Negen minuten en 23 seconden na de start moest de baaninjector (‘bovenste trap’) Fregat zich losmaken van de derde trap van het werkpaard van de Russische ruimtevaart. Na enkele motorontbrandingen moeten uit de Fregat de satellieten Galileo-5 en Galileo-6 vrijkomen op een hoogte van 23.522 km boven het aardoppervlak.

De kunstmanen kregen de naam Doresa en Milena. Het satellietvolgstation in het Belgische Redu zal instaan voor diepgaande testen van de nuttige lading van de kunstmanen. De satellieten moeten na vier eerder gelanceerde exemplaren het Galileo-satellietnavigatiesysteem van de Europese Unie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA verder uitbouwen.

Galileo, in wezen civiel, is het Europese antwoord op het Amerikaanse gps, dat een militair uitgangspunt heeft, en het Russische Glonass. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content