Sneeuw deelt wereld in twee

© NOAA

Een indrukwekkende satellietkaart toont hoe de helft van het noordelijk halfrond momenteel bedekt is met sneeuw en ijs.

Het lijkt alsof de wereld ten prooi gevallen is aan een nieuwe ijstijd, althans in het noordelijk halfrond. Dat blijkt uit een satellietkaart van de Amerikaanse National Oceanic And Atmospheric Association (NOAA).

Dat Antarctica, Groenland en delen van Siberië begraven zijn onder een ijslaag is geen verrassing, maar de oppervlakte die de witte vlek inneemt, is dat wel. De sneeuw strekt zich uit van de westkust van Canada tot het oosten van China en van Alaska tot Texas en het noorden van Mexico.

Aan de andere kant van de wereld zien we dat de sneeuw- en ijslaag van de noordelijke delen van India en China loopt, over Iran, Turkije en Griekenland tot Italië en het zuiden van Duitsland. Engeland, Frankrijk, België en Nederland blijven voorlopig gespaard van het witte geweld.

Noodtoestand

Het noorden van de Verenigde Staten is momenteel in de ban van een van de zwaarste sneeuwstormen in zowat 50 jaar. Tientallen miljoenen mensen bleven de afgelopen dagen in hun huis en al meer dan 10.000 vluchten werden geannuleerd.

Enkele staten hebben de noodtoestand uitgeroepen, onder meer Missouri, Illinois en Oklahoma. In sommige andere staten is de nationale garde in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Een van de zwaarst geteisterde grootsteden is Chicago: daar lag het openbaar leven woensdag volledig lam nadat veel bestuurders hun wagen gewoon op de weg hadden achtergelaten omdat ze niet meer voor- of achteruit konden. Voor het eerst in 12 jaar werden de scholen in de stad gesloten Dinsdag was in de regio een halve meter sneeuw gevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content