Slavenopstand bij mieren

Mierenslaven ondergaan hun trieste lot niet passief. Ze plegen verzet!

Het is al een tijdje bekend dat mierenmaatschappijen opvallende aspecten gemeen hebben met die andere complexe maatschappelijke structuur: die van ons. Zo doen sommige soorten aan tuinbouw, en voeren andere raids uit op naburige mierennesten om er slaven te halen die het vuile werk in hun eigen kolonies moeten doen. Meestal worden de slaven als broed naar het nieuwe nest gehaald, en dus niet als volgroeide diertjes.

Maar volgens het vakblad Evolutionary Ecology ondergaan die mierenslaafjes hun trieste lot niet op louter passieve wijze. Want naarmate ze ouder worden, worden ze zich bewust van het feit dat er iets niet in de haak is. Ze plegen verzet, onder meer door een substantieel deel van de jongen van hun slavendrijvers te doden, in plaats van ze te verzorgen. Soms kan de opstand zo ver gaan dat een stuk minder dan de helft van de jonge mieren in een nest volwassen wordt.

Dat doet uiteraard de vraag rijzen naar het nut van het houden van slaven. Maar sommige mierensoorten zijn zo sterk op slaven gaan leunen, dat ze zelf hun jongen niet meer kunnen grootbrengen. Voor de slaven zelf kan het doden van jonge dieren nuttig zijn, omdat ze zo de druk van slavenjagers op de omgeving verminderen, en dus ook op kolonies van hun eigen soort die zich daar bevinden. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content