De wetenschappers onderzochten de laatste decennia 17 verschillende slangenpopulaties die 8 verschillende soorten slangen bevatten. De resultaten waren duidelijk in dalende lijn.

Uit het onderzoek bleek vooral sinds 1998 een sterke daling waargenomen te zijn, zonder dat daar een reden voor is.

Toch willen ze niet al te dramatisch doen vooraleer de juiste oorzaken gekend zijn. Het is de eerste keer dat er op een dergelijke manier verschillende gegevens van de hele wereld zijn verzameld en geanalyseerd."Toch waren we verrast toen we de resultaten zagen, en waarom de daling zich juist inzette vanaf 1998 is ook nog een raadsel", vertelde projectleider Chris Reading aan de BBC.

Het Britse onderzoeksteam werkte samen met Australische, Franse, Italiaanse en Nigeriaanse collega's om tot deze resultaten te komen.

"Geen toeval"
Het grote probleem bij onderzoeken op zo'n grote schaal is de dataverzameling. Een observatie kan wel maanden duren en moet dan nog eens jaarlijks herhaald worden. Toch meent het onderzoeksteam voor dit onderzoek genoeg data verzameld te hebben om een degelijke conclusie te trekken. In een relatief korte tijdspanne bleken acht van de 17 populaties gedaald te zijn, waarvan sommige zelfs tot 90 procent. Maar één vertoonde een groei.

Dat de habitat van de slangen continu wordt vernietigd door de mens kan niet de enige oorzaak zijn, zo blijkt. De populaties in beschermde gebieden daalden eveneens.

Een reden voor de daling in 1998 zou de het natuurfenomeen El Niño zijn. Die maakte dat jaar tot het warmste ooit.

Het doel van dit onderzoek was andere onderzoekers aan te zetten de resultaten te vergelijken met hun eigen resultaten, klinkt het nog bij Reading. "De resultaten zijn zo gelijklopend, dat toeval uitgesloten is."De wetenschappers onderzochten de laatste decennia 17 verschillende slangenpopulaties die 8 verschillende soorten slangen bevatten. De resultaten waren duidelijk in dalende lijn. Uit het onderzoek bleek vooral sinds 1998 een sterke daling waargenomen te zijn, zonder dat daar een reden voor is. Toch willen ze niet al te dramatisch doen vooraleer de juiste oorzaken gekend zijn. Het is de eerste keer dat er op een dergelijke manier verschillende gegevens van de hele wereld zijn verzameld en geanalyseerd."Toch waren we verrast toen we de resultaten zagen, en waarom de daling zich juist inzette vanaf 1998 is ook nog een raadsel", vertelde projectleider Chris Reading aan de BBC. Het Britse onderzoeksteam werkte samen met Australische, Franse, Italiaanse en Nigeriaanse collega's om tot deze resultaten te komen. "Geen toeval" Het grote probleem bij onderzoeken op zo'n grote schaal is de dataverzameling. Een observatie kan wel maanden duren en moet dan nog eens jaarlijks herhaald worden. Toch meent het onderzoeksteam voor dit onderzoek genoeg data verzameld te hebben om een degelijke conclusie te trekken. In een relatief korte tijdspanne bleken acht van de 17 populaties gedaald te zijn, waarvan sommige zelfs tot 90 procent. Maar één vertoonde een groei. Dat de habitat van de slangen continu wordt vernietigd door de mens kan niet de enige oorzaak zijn, zo blijkt. De populaties in beschermde gebieden daalden eveneens. Een reden voor de daling in 1998 zou de het natuurfenomeen El Niño zijn. Die maakte dat jaar tot het warmste ooit. Het doel van dit onderzoek was andere onderzoekers aan te zetten de resultaten te vergelijken met hun eigen resultaten, klinkt het nog bij Reading. "De resultaten zijn zo gelijklopend, dat toeval uitgesloten is."