Wetenschapper Jake Socha van de Virginia Tech University heeft vliegende slangen ontdekt in de regenwouden van Zuidoost-Azië. De Chrysopelea-slang behoort tot de familie van de gladde reptielen en leeft vooral in bomen. Haar bijnaam 'vliegende slang' dankt ze aan de eigenschap om van boom naar boom te kunnen zweven zonder vleugels te gebruiken.

Socha filmde de glijvlucht van de Chrysopelea en maakte er een 3D-analyse van. Volgens het Amerikaans onderzoeksteam maakt het reptiel gebruik van de lifttechniek, waardoor het kan zweven. De slang profiteert optimaal van de zwaartekracht, door zich zo plat mogelijk te maken en slim de luchtstromen te gebruiken.

Gemiddeld landt het biomechanische wonder na 25 meter zweven. Theoretisch zou het de slang zelfs lukken om naar boven te vliegen. Maar volgens Socha en zijn team is de aerodynamische glijvlucht van het reptiel te kort, en kan het dier zich alleen naar beneden verplaatsen.

Wetenschapper Jake Socha van de Virginia Tech University heeft vliegende slangen ontdekt in de regenwouden van Zuidoost-Azië. De Chrysopelea-slang behoort tot de familie van de gladde reptielen en leeft vooral in bomen. Haar bijnaam 'vliegende slang' dankt ze aan de eigenschap om van boom naar boom te kunnen zweven zonder vleugels te gebruiken. Socha filmde de glijvlucht van de Chrysopelea en maakte er een 3D-analyse van. Volgens het Amerikaans onderzoeksteam maakt het reptiel gebruik van de lifttechniek, waardoor het kan zweven. De slang profiteert optimaal van de zwaartekracht, door zich zo plat mogelijk te maken en slim de luchtstromen te gebruiken. Gemiddeld landt het biomechanische wonder na 25 meter zweven. Theoretisch zou het de slang zelfs lukken om naar boven te vliegen. Maar volgens Socha en zijn team is de aerodynamische glijvlucht van het reptiel te kort, en kan het dier zich alleen naar beneden verplaatsen.