In een tombe van de Sant'Orsola-kerk in Firenze werd een skelet gevonden. De archeologen denken dat het om het skelet van Lisa Gherardini, het model van Leonardo da Vinci voor zijn Mona Lisa, gaat. Dat melden La Stampa en Il Corriere della Sera.

DNA-onderzoek

Het archeologisch onderzoeksteam begon met de opgravingen vorig jaar. Het vond vrijwel meteen een vrouwelijke schedel en wat later stukjes rib en een wervel. Nu hebben ze een heel skelet gevonden. "We weten nog niet of deze beenderen deel uitmaken van een of meerdere skeletten", zegt teamleider en archeoloog Silvano Vinceti aan The Daily Mail.

De beenderen zullen nu getest worden om te zien of ze bij de schedel van vorig jaar horen. Daarna zullen de onderzoekers een DNA-test doen en de botten vergelijken met de resten van de kinderen van Gherardini. "Het is best mogelijk dat dit haar lichaam is", aldus Vinceti.

Hoe goed was da Vinci's schilderkunst?

Zodra de onderzoekers zeker zijn dat de schedel en het skelet van Gherardini zijn, kunnen ze haar gezicht reconstrueren. Op die manier willen ze nagaan hoe hard het schilderij van da Vinci op het echte model lijkt. Ze hopen ook het raadsel van de mysterieuze Mona Lisa-glimlach op te lossen.

Lisa del Giocondo, Lisa Gherardini, La Gioconda of gewoon Mona Lisa

De tombe in de kerk in Firenze was de begraafplaats van Lisa Gherardini, de echtgenote van de rijke Florentijnse handelaar Francesco del Giocondo. Ze wordt gezien als da Vinci's model voor zijn wereldberoemde Mona Lisa, ook bekend als La Gioconda.

Gherardini overleed op 15 juli 1542 op 63-jarige leeftijd. (GM)

In een tombe van de Sant'Orsola-kerk in Firenze werd een skelet gevonden. De archeologen denken dat het om het skelet van Lisa Gherardini, het model van Leonardo da Vinci voor zijn Mona Lisa, gaat. Dat melden La Stampa en Il Corriere della Sera.DNA-onderzoekHet archeologisch onderzoeksteam begon met de opgravingen vorig jaar. Het vond vrijwel meteen een vrouwelijke schedel en wat later stukjes rib en een wervel. Nu hebben ze een heel skelet gevonden. "We weten nog niet of deze beenderen deel uitmaken van een of meerdere skeletten", zegt teamleider en archeoloog Silvano Vinceti aan The Daily Mail. De beenderen zullen nu getest worden om te zien of ze bij de schedel van vorig jaar horen. Daarna zullen de onderzoekers een DNA-test doen en de botten vergelijken met de resten van de kinderen van Gherardini. "Het is best mogelijk dat dit haar lichaam is", aldus Vinceti.Hoe goed was da Vinci's schilderkunst?Zodra de onderzoekers zeker zijn dat de schedel en het skelet van Gherardini zijn, kunnen ze haar gezicht reconstrueren. Op die manier willen ze nagaan hoe hard het schilderij van da Vinci op het echte model lijkt. Ze hopen ook het raadsel van de mysterieuze Mona Lisa-glimlach op te lossen. Lisa del Giocondo, Lisa Gherardini, La Gioconda of gewoon Mona LisaDe tombe in de kerk in Firenze was de begraafplaats van Lisa Gherardini, de echtgenote van de rijke Florentijnse handelaar Francesco del Giocondo. Ze wordt gezien als da Vinci's model voor zijn wereldberoemde Mona Lisa, ook bekend als La Gioconda. Gherardini overleed op 15 juli 1542 op 63-jarige leeftijd. (GM)