Schoon in de dood

Vrouwen zullen bij een zelfmoordpoging zelden hun gezicht verminken.

Vrouwen zullen bij een zelfmoordpoging zelden hun gezicht verminken.
Er wordt op vele niveaus van de samenleving gespeurd naar verschillen – of het gebrek daaraan – in het gedrag van mannen en vrouwen. Hoe dichter bij de seksualiteit, hoe groter de kans op substantiële verschillen, luidt ondertussen de algemene regel in deze context.

Maar naar geslachtsgebonden verschillen in methodes voor zelfmoord was tot voor kort nog niet gekeken. Het wetenschappelijke vakblad Sex Roles brengt een analyse van verschillen in de manier waarop mannen en vrouwen zelfmoord plegen. De voornaamste conclusie: vrouwen zullen veel minder gemakkelijk hun gezicht verminken bij een zelfmoordpoging dan mannen. Het verschil was een factor 2: mannen hebben dubbel zoveel kans om een methode te gebruiken die hun gezicht verminkt dan vrouwen. Mannen zullen zich, bijvoorbeeld, gemakkelijker door het hoofd schieten.

Dat zou volgens de onderzoekers echter niets met een op dat ogenblik wat achterhaalde vorm van ijdelheid te maken hebben. Ze vonden namelijk ook een rechtstreeks verband tussen de mate van alcoholgebruik en de kans op een zelfmoord door je een kogel door de kop te jagen. Omdat vrouwen gemiddeld minder drinken dan mannen, zou dat de kans op een schot door het hoofd beperken.

Het lijkt natuurlijk onlogisch dat vrouwen op zo’n stressvol moment nog aan hun uiterlijk zouden denken. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content