Scheikundigen ontwikkelen lichtste materiaal ter wereld

© EPA

Chinese scheikundigen hebben een grafeen-structuur ontwikkeld die kan balanceren op een blaadje van een bloem. Het is het lichtste vaste materiaal dat ooit werd gemaakt.

De aerogel is gemaakt van grafeen en voelt poreus en sponsachtig aan. Het heeft een gewicht van amper 0,16 miligram per kubieke centimeter. Dat is twee keer de dichtheid van waterstof, het meest eenvoudige element in de natuur. Het materiaal is zelfs zo licht dat een bloemblaadje het gewicht ervan kan torsen.

Vorig jaar werd door Duitse materiaalwetenschappers nog een materiaal, ‘aerografiet’ van 0,2 mg/cm³ ontwikkeld. Dat record is dus nu verslagen door de Chinese onderzoekers van de Zhejiang universiteit in Hangzhou.

Nieuwste wondermateriaal
Grafeen werd negen jaar geleden per toeval ontwikkeld door twee Russische onderzoekers die op de universiteit van Manchester aan het knoeien waren met Scotch tape. Het wordt gezien als het nieuwe wondermateriaal van de 21e eeuw en belooft onze toekomst te veranderen.

Het is brandwerend, transparant, flexibel, een uitstekende elektrische geleider en ongelofelijke filter, ultralicht en ultrasterk. Zo kan een blad grafeen zo dun als huishoudfolie het gewicht van een olifant dragen.

Hun ontdekking leverde de professoren, Andre Geim en Kostya Novoselov, in 2010 een gezamenlijke Nobelprijs voor Natuurkunde op. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content