Regenbuien laten in België momenteel een stoflaag achter, afkomstig van Saharazand. Het weerverschijnsel kan nog een week aanhouden. Dat zegt Michel De Meyer van het KMI.

De Saharawoestijn kampt op dit ogenblik met zandstormen waarvan de windsnelheden kunnen oplopen tot 60 kilometer per uur. Boven Libië en Algerije worden zo fijne stofkorreltjes in de atmosfeer opgenomen en via de Middellandse Zee, Spanje en Frankrijk naar België en Nederland vervoerd.

Als het dan regent, komt het stof met de regendruppels mee naar beneden en vormt na de regenbui een geelbruine rand op auto's, huizen en ramen, legt Michel De Meyer, meteoroloog van het KMI, uit.

"Dit is toch wel opmerkelijk voor deze periode", zegt De Meyer, die het verschijnsel toeschrijft aan onstabiel weer boven de Middellandse Zee.

"Die hoogtedepressie blijft ook de volgende zeven à acht dagen duren, waardoor we hier nog ongeveer een week dat Saharastof mogen verwachten."

Belga

Regenbuien laten in België momenteel een stoflaag achter, afkomstig van Saharazand. Het weerverschijnsel kan nog een week aanhouden. Dat zegt Michel De Meyer van het KMI.De Saharawoestijn kampt op dit ogenblik met zandstormen waarvan de windsnelheden kunnen oplopen tot 60 kilometer per uur. Boven Libië en Algerije worden zo fijne stofkorreltjes in de atmosfeer opgenomen en via de Middellandse Zee, Spanje en Frankrijk naar België en Nederland vervoerd. Als het dan regent, komt het stof met de regendruppels mee naar beneden en vormt na de regenbui een geelbruine rand op auto's, huizen en ramen, legt Michel De Meyer, meteoroloog van het KMI, uit."Dit is toch wel opmerkelijk voor deze periode", zegt De Meyer, die het verschijnsel toeschrijft aan onstabiel weer boven de Middellandse Zee. "Die hoogtedepressie blijft ook de volgende zeven à acht dagen duren, waardoor we hier nog ongeveer een week dat Saharastof mogen verwachten."Belga