Russische raket ontploft na lancering (Video)

Vlak na de lancering is een Russische raket ontploft. Rusland verliest daarmee drie navigatiesatellieten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Rusland heeft een Proton-M-raket met drie satellieten voor het navigatiesysteem Glonass verloren. De draagraket stortte kort na de lancering op de ruimtehaven Bajkonoer in Kazachstan neer in de buurt van de lanceerplaats, aldus het persagentschap Interfax. Volgens de eerste elementen van het onderzoek kampte het aandrijfsysteem met problemen.

Op de internetsite van het Russische ruimtevaartconcern Roskosmos was te zien hoe de raket vlak na de lancering boven de ruimtehaven in de Kazachse steppe ontplofte. Er zouden geen doden of gewonden zijn gevallen, klonk het.

In Bajkonoer zijn wel talrijke gebouwen ontruimd wegens de giftige brandstof. De raket zou drie Glonass-M-satellieten in een baan om de aarde brengen.

Het is al de derde keer dit jaar dat de Russische ruimtevaart een klap krijgt. Ook in 2010 verloor Rusland bij een mislukte lancering in één klap drie Glonass-satellieten. Glonass is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse gps, het Europese Galileo (in aanbouw) en het Chinese Compass (in aanbouw). (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content