Russische meteoriet raakte ander hemellichaam

© Reuters

De meteoriet die in februari explodeerde boven Chelyabinsk in de Oeral was eerder in botsing gekomen met een ander hemellichaam of rakelings langs de zon gescheerd. Dat blijkt uit en Russische studie.

Sommige teruggevonden fragmenten ban de meteoriet tonen aan dat ze ‘een proces van intense fusie’ onderging voor ze in de dampkring van de aarde binnendrong, blijkt uit de analyse van wetenschappers verbonden aan het Instituut van Geologie en Mineralogie van Novosibirsk.

“Dat betekent quasi zeker dat er een botsing geweest is met de meteoriet van Tsjeljabinsk en een ander hemellichaam (een asteroïde of planeet) uit het zonnestelsel, of dat de meteoriet nabij de zon gepasseerd is”, zegt onderzoeker Victor Chariguine.

Duizend gewonden

Op 15 februari werd de regio Tsjeljabinsk getroffen door een meteorietenregen. Die was gevolgd op de explosie op een hoogte van een twintigtal kilometer van de meteoriet van zowat 17 meter diameter en een gewicht van 5.000 tot 10.000 ton.

Meer dan duizend kleine stukjes rots kwamen nadien neer op het aardoppervlak. Meer dan duizend mensen geraakten daarbij gewond. Er was ook sprake van grote schade in de stad. Vermoedelijk is het grootste brokstuk in het Tsjebarkoelmeer terechtgekomen. Wetenschappers proberen dat nog steeds te vinden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content