Ruimtetuig met Belgisch tintje gelanceerd

Een Ariane-5 wordt gelanceerd vanop de basis in Kourou (Frans Guyana). © Reuters

In Frans Guyana heeft de ESA haar zwaarste ruimtetuig ooit gelanceerd. Het is genaamd naar de Belgische astronoom George Lemaître.

In Kourou in Frans-Guyana is in de nacht van dinsdag op woensdag met succes de vijfde en laatste Europese ATV-cargosonde gelanceerd naar de ruimte. De ATV-5 heeft bevoorrading aan boord voor het internationaal ruimtestation ISS. De ATV-5 draagt de naam van de Belgische astronoom Georges Lemaître.

Even voor 2 uur (21 uur lokale tijd) vetrok het ruimtetuig richting het ISS. Met een totaal gewicht van 20,3 ton is de Georges Lemaître het zwaarste ruimtetuig ooit dat met een Europese Ariane-raket naar de ruimte geschoten werd.

Vader van de Big Bang

Als alles volgens plan verloopt, zal de Georges Lemaître op 12 augustus aankomen bij het ISS, 400 kilometer boven de Aarde. Het ruimtetuig heeft onder meer voedsel, water, zuurstof, uitrusting, experimenten en brandstof aan boord, bestemd voor de zes bemanningsleden van het ISS. De lading heeft een gewicht van bijna 6,6 ton.

Georges Lemaître (1984-1966) was een Belgische astronoom en priester die verbonden was aan de Leuvense universiteit. Hij geldt onder meer als de grondlegger van de oerknaltheorie, die stelt dat het heelal ontstaan is uit een soort ontploffing van materie op één punt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content