Ruimte-ondernemer Elon Musk: ‘Ariane 5 heeft geen kans’

© Reuters

De Europese raket Ariane 5 is een vogel voor de kat. Dat zegt SpaceX-baas Elon Musk. Hij wil de Europeanen met zijn Falconrakketten uit de markt voor satellietlanceringen concurreren.

Van Elon Musk, de zakelijke durfal die voor het privéruimtevaartbedrijf SpaceX ook al de online-betalingsdienst PayPal en het elektrische-automerk Tesla oprichtte, is bekend dat hij een grote mond heeft. Maar met SpaceX maakt hij wel degelijk indruk.

Zijn Dragoncapsule was in mei het eerste private ruimtetuig dat het internationaal ruimtestation (ISS) bevoorraadde. Het bedrijf heeft een contract op zak met de Nasa om ook astronauten naar ISS te brengen en orders voor meer dan veertig satellietlanceringen.

De helft goedkoper

“Ariane 5 heeft geen kans”, zegt Musk in een interview met de BBC. “Ik zeg dat niet om op te scheppen. Er is echt geen manier waarop dat vehikel kan concurreren met de Falcon 9 en de Falcon Heavy. Als ik in de positie van Ariane stond, zou ik meteen doorduwen voor de Ariane 6.”

De Falconraketten van SpaceX (de Heavy wordt als het goed gaat in gebruik genomen in 2013) onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze goedkoop zijn. De Ariane 5 brengt voor 172 miljoen euro een lading tot 21 ton in een baan om de aarde. De Falcon 9 lanceert 10,5 ton voor 43 miljoen euro – de helft van de prijs.

“We kunnen die prijzen niet alleen volhouden, de volgende versie van de Falcon 9 wordt zelfs nog goedkoper”, zei Musk. “Dus als Ariane niet kan concurreren met de huidige Falcon 9, dan lukt het zeker niet met de volgende.”

Onenigheid

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is zich ervan bewust dat ze goedkoper moet gaan werken om te concurreren met bedrijven als SpaceX, schrijft de BBC. Over hoe dat moet gebeuren, bestaat onenigheid.

Frankrijk, traditioneel de drijvende kracht achter het Arianeprogramma, wil meteen overgaan tot de ontwikkeling van de Ariane 6 en daar goedkopere onderdelen en fabricagemethodes voor gebruiken.

Duitsland wil eerst een nieuwe versie van de Ariane 5 bouwen. Die Ariane 5ME (kort voor Mid-Life Evolution) zou een krachtigere tweede trap krijgen die in volle vlucht uit- en opnieuw opgezet kan worden. Daarmee zou de raket beter afgesteld kunnen worden voor zwaardere – en dus meer lucratieve – ladingen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content