‘Roodharigen met uitsterven bedreigd door klimaatverandering’

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Het gen dat verantwoordelijk is voor rode haren bij de mens is mogelijk bedreigd door de opwarming van de aarde.

De opwarming van de aarde zou weleens het einde kunnen betekenen van ros haar in Schotland, zo beweren wetenschappers die menen dat de vele donkere dagen in Schotland hebben geleid tot de opgang van roodharigen als genetische reactie op het zeldzame aantal uren zon en om de productie van vitamine D aan te wakkeren. ‘Als het klimaat verandert, dan zal dit ook een effect hebben op het gen’, zegt DNA-expert Alistair Moffat van het bedrijf ScotlandsDNA in de Schotse krant Daily Record.

Sommigen voorspellen dat de verandering van het klimaat zal leiden tot meer zonnige dagen voor de Schotten, wat betekent dat zij niet meer zo goed zullen aangepast zijn aan hun omgeving. Mensen met rood haar en een bleke huid zijn immers gevoeliger voor licht en het DNA in de huidcellen loopt meer risico om door de zon beschadigd te worden.

Slechts 1 tot 2 procent van de wereldbevolking heeft rood haar, maar in Schotland ligt dat percentage veel hoger met zo’n 13 procent of 650.000 mensen met vurige lokken. Bovendien is 40 procent drager van het gen. Maar dat zullen er dus steeds minder worden, al zal dat nog vele honderden jaren duren, aldus de wetenschappers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content