Zo leed de Engelse koning, die om het leven kwam tijdens de Slag van Bosworth in 1485, aan rondworm.

Wetenschappers hebben de overblijfselen van de koning onderzocht sinds ze vorig jaar werden ontdekt onder een wagenpark in Leicester. In het verleden bevond zich op dezelfde plaats een kerk, waar Richard III naar verluidt begraven lag.

Een team vorsers onder leiding van Piers Mitchell van de universiteit van Cambridge, zegt dat ze verschillende rondwormeitjes vonden in een staal dat ze namen van het heiligbeen, waar het darmkanaal zich moet hebben bevonden toen de vorst nog leefde.

De wetenschappers geloven dat het om een infectie gaat die Richard III tijdens zijn leven opliep. Er zaten immers geen eitjes in andere stalen die op andere plaatsen van het stoffelijk overschot werden genomen.

Het onderzoek verscheen in het medisch vakblad The Lancet.

Slechte hygiënische omstandigheden

De besmetting wordt in verband gebracht met de slechte hygiënische omstandigheden in de Middeleeuwen, maar komt nog frequent voor in de ontwikkelingslanden. De ernstige vormen van ascaridiose zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verantwoordelijk voor 60.000 overlijdens per jaar, vooral bij kinderen.

Mensen kunnen besmet raken door de eitjes door besmet eten of water. De eitjes worden larven, die door het lichaamsweefsel naar de longen trekken. Eens ze groter worden, zetten ze hun trek voort langs de lichtwegen richting de keel, waarna ze worden doorgeslikt en uiteindelijk in het darmkanaal terechtkomen, waar ze dan voortgroeien. (Belga/TE)

Zo leed de Engelse koning, die om het leven kwam tijdens de Slag van Bosworth in 1485, aan rondworm. Wetenschappers hebben de overblijfselen van de koning onderzocht sinds ze vorig jaar werden ontdekt onder een wagenpark in Leicester. In het verleden bevond zich op dezelfde plaats een kerk, waar Richard III naar verluidt begraven lag.Een team vorsers onder leiding van Piers Mitchell van de universiteit van Cambridge, zegt dat ze verschillende rondwormeitjes vonden in een staal dat ze namen van het heiligbeen, waar het darmkanaal zich moet hebben bevonden toen de vorst nog leefde. De wetenschappers geloven dat het om een infectie gaat die Richard III tijdens zijn leven opliep. Er zaten immers geen eitjes in andere stalen die op andere plaatsen van het stoffelijk overschot werden genomen. Het onderzoek verscheen in het medisch vakblad The Lancet.De besmetting wordt in verband gebracht met de slechte hygiënische omstandigheden in de Middeleeuwen, maar komt nog frequent voor in de ontwikkelingslanden. De ernstige vormen van ascaridiose zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verantwoordelijk voor 60.000 overlijdens per jaar, vooral bij kinderen.Mensen kunnen besmet raken door de eitjes door besmet eten of water. De eitjes worden larven, die door het lichaamsweefsel naar de longen trekken. Eens ze groter worden, zetten ze hun trek voort langs de lichtwegen richting de keel, waarna ze worden doorgeslikt en uiteindelijk in het darmkanaal terechtkomen, waar ze dan voortgroeien. (Belga/TE)