Een bescheiden vitaminesupplement. Dat is het nieuwste wapen tegen de ziekte van Alzheimer, zo beweren Britse wetenschappers van de universiteit van Oxford.

Zo zouden drie vitamine B-tabletten per dag het krimpen van de hersenen tot de helft vertragen. Deze aftakeling van de hersenen zou verantwoordelijk zijn voor de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

De wetenschappers onderzochten twee jaar lang, tijdens het grootste onderzoek tot nog toe, de effecten van vitamine B op 168 ouderen met milde cognitieve problemen.

De ene groep ouderen kreeg een vitaminepil met een hoge dosis vitamine B6 en B12, de andere groep kreeg een placebo. De vitaminepillen bevatten tot 300 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 en 15 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6.

Uit de resultaten, die gepubliceerd werden in het magazine Public Library of Science (PLoS) blijkt dat het brein van de eerste groep tot de helft trager in massa afnam. Cognitieve tests toonden bovendien aan dat diegenen met de kleinste aftakeling van de hersenen het beste scoorden.

Vitamine B controleert namelijk de hoeveelheid homocysteïne in het bloed. Hoge doses homocysteïne worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.


26 miljoen mensen

16 procent van mensen boven de 70 jaar heeft te maken met een vorm van mentale aftakeling, zoals geheugenverlies of moeilijkheden met taal. Zo'n 50 procent van die mensen ontwikkelen binnen de vijf jaar de ziekte van Alzheimer.

Wetenschappers hopen dat met deze eenvoudige en veilige behandeling de ontwikkeling van Alzheimer kan uitstellen bij mensen die lijden aan een milde vorm van geheugenverlies.
Al is een grootschaliger onderzoek daarvoor vereist.

26 miljoen mensen in de wereld lijden aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte is ongeneeslijk en er bestaan heel weinig behandelingen.

Een bescheiden vitaminesupplement. Dat is het nieuwste wapen tegen de ziekte van Alzheimer, zo beweren Britse wetenschappers van de universiteit van Oxford. Zo zouden drie vitamine B-tabletten per dag het krimpen van de hersenen tot de helft vertragen. Deze aftakeling van de hersenen zou verantwoordelijk zijn voor de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De wetenschappers onderzochten twee jaar lang, tijdens het grootste onderzoek tot nog toe, de effecten van vitamine B op 168 ouderen met milde cognitieve problemen. De ene groep ouderen kreeg een vitaminepil met een hoge dosis vitamine B6 en B12, de andere groep kreeg een placebo. De vitaminepillen bevatten tot 300 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 en 15 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6. Uit de resultaten, die gepubliceerd werden in het magazine Public Library of Science (PLoS) blijkt dat het brein van de eerste groep tot de helft trager in massa afnam. Cognitieve tests toonden bovendien aan dat diegenen met de kleinste aftakeling van de hersenen het beste scoorden. Vitamine B controleert namelijk de hoeveelheid homocysteïne in het bloed. Hoge doses homocysteïne worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. 26 miljoen mensen16 procent van mensen boven de 70 jaar heeft te maken met een vorm van mentale aftakeling, zoals geheugenverlies of moeilijkheden met taal. Zo'n 50 procent van die mensen ontwikkelen binnen de vijf jaar de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers hopen dat met deze eenvoudige en veilige behandeling de ontwikkeling van Alzheimer kan uitstellen bij mensen die lijden aan een milde vorm van geheugenverlies. Al is een grootschaliger onderzoek daarvoor vereist. 26 miljoen mensen in de wereld lijden aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte is ongeneeslijk en er bestaan heel weinig behandelingen.