Rechtbank eist dwangsom van 150.000 euro van Alain Hubert

Alain Hubert met prinses Astrid © Belga

De opzijgeschoven poolreiziger Alain Hubert heeft de Belgische zuidpoolbasis Prinses Elisabeth geplunderd. De rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft nu beslist dat hij het ontvreemde materiaal moet terugbezorgen. Aan de uitspraak is een dwangsom van 150.000 euro verbonden.

De uitspraak is een gevolg van de klacht ingediend door staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA).

Justitie had Hubert nochtans verboden nog een voet op de basis te zetten. De ravage werd woensdagochtend ontdekt toen een voorhoede van Belgische militairen, technici en de nieuwe Italiaanse expeditieleider Chiara Montanari op de basis arriveerden. Zij bereiden de komst van wetenschappers voor, maar dat wordt een huzarenstuk nu blijkt dat Hubert enkele dagen geleden de poolbasis binnengeraakte en er een hoop materiaal wegnam.

Volgens Het Nieuwsblad zijn daar beelden van, ook al dekte het team van Hubert -een tiental personen- bewakingscamera’s af met papier en trachtte het opnames te wissen. Volgens Sleurs ging Hubert er met enkele voertuigen, apparatuur, 7.000 liter diesel, machineolie, voeding en communicatieapparatuur vandoor. Daarnaast is er ook apparatuur onklaar gemaakt.

Blijkbaar heeft hij de controle op afstand gebruikt om de wachtwoorden te veranderen om zo de visuele controle van wat zich op het Prinses Elisabeth Station afspeelt onmogelijk te maken, zo blijkt uit gegevens van het kabinet-Sleurs. Ze lieten ook een virtueel venster “open” om het station verder te kunnen controleren als de Belgische Staat de controle zou hebben hernomen. Ze probeerden ook de sporen van hun inbraak te wissen in het systeem. Maar blijkbaar vergaten ze een camera te saboteren.

Gerechtelijke verbod

Sleurs reageerde bijzonder ontstemd en stapte opnieuw naar de rechter. Ze eiste een dwangsom van 50.000 euro per dag dat Hubert -die zich ergens in de buurt van het Belgische poolstation ophoudt- het meegenomen materiaal niet terugbezorgt. De rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft nu beslist dat Hubert het ontvreemde materiaal moet terugbezorgen. Aan de uitspraak is een dwangsom van 150.000 euro verbonden.

Er is wel besloten om de Belgische poolmissie op Antarctica voort te zetten, ook al is onzeker of alle geplande wetenschappelijke projecten kunnen doorgaan.

Hubert kreeg eerder al een gerechtelijke verbod om het poolstation Prinses Elisabeth te betreden. Hij mag evenmin de werking van het poolstation hinderen, ook niet door gebruik te maken van het systeem waarmee het station op afstand kan worden beheerd.

De ministerraad duidde eerder de bvba AntarctiQ als externe partner aan om samen met Defensie de komende wetenschappelijke campagne tijdens de poolzomer 2015-2016 te verzorgen. Hubert diende daartegen een hoogdringend spoedgeding in bij de Raad van State, maar kreeg dus ongelijk.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content