Radioactief koraal mogelijk sleutel tegen kanker

30/06/17 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:41

Bron: Ips

Op de een of andere manier lijken de koralen op het Bikini Atol onbeschadigd door de hoge straling, zeventig jaar na de nucleaire tests op het atol.

Radioactief koraal mogelijk sleutel tegen kanker

Atoomtest op 25 juli 1946 op het Bikini Atol. © Isopix

Wetenschappers van Stanford onderzoeken koralen rond het Bikini Atol. Ze willen weten hoe de koralen zich hebben aangepast aan de hoge straling, zeventig jaar na de nucleaire tests op het atol.

Mensen en dieren die blootgesteld worden aan straling ontwikkelen vaak mutaties in hun DNA, die kunnen uitgroeien tot een kanker. Maar op de een of andere manier lijken de koralen op het Bikini Atol onbeschadigd door de stralingsniveaus in de regio. Stephen Palumbi en zijn collega's hopen meer te weten komen over de manier waarop het koraal zich beschermt.

Op de Marshall Eilanden, halfweg tussen Japan en Hawaï, vonden 23 kernproeven plaats. De ontploffingen, tussen 1946 en 1954, stelden de lokale koralen en andere soorten bloot aan een aanhoudende, hoge radioactieve straling.

Ironisch

'Het is ironisch dat het Bikini Atol met zijn vreselijke geschiedenis de setting is van onderzoek om mensen langer te laten leven', zegt Palumbi, hoogleraar Mariene Wetenschappen. 'Door te begrijpen hoe de koralen zijn teruggekeerd in de sterk radioactieve bomkraters kunnen we misschien iets nieuws leren over het beschermen van DNA.'

Palumbi en zijn collega's zijn ook geïnteresseerd in de effecten op het ecosysteem als geheel. Ze onderzoeken daarom ook krabben die zich voeden met radioactieve kokosnoten. Om de genetische schade te onderzoeken willen de wetenschappers de krabben vergelijken met exemplaren die net voor de kernproeven zijn verzameld.

Onze partners