Bidden helpt psychiatrische patiënten ook bij het hanteren van problemen, zo concludeert de Nederlandse onderzoeker Peter de Rijk, die een cursus "Bidden: hoe doe je dat?" voor deze patiënten ontwikkelde. De Rijk promoveert volgende week aan de Universiteit van Tilburg.

Geestelijk verzorgers in instellingen krijgen volgens De Rijk vaak vragen van patiënten die graag willen bidden, maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Veel patiënten in die omstandigheden hebben behoefte aan een vorm van geloof. Bidden kan voor hen fungeren als een vorm van cognitieve therapie, waardoor ze zich in hun dagelijks functioneren beter voelen, aldus de onderzoeker.

Voor iedereen

In de cursus die De Rijk ontwikkelde, heeft God wel een plaats, maar wordt de invulling van de godsvoorstelling opengelaten, zodat iedereen mee kan doen.

De Rijk heeft de door hem ontwikkelde methode driemaal uitgeprobeerd met groepen patiënten die al lange tijd in een instelling wonen. Zij kwamen negen keer bij elkaar en maakten aan het eind van de cursus hun eigen "bidplan". Zij bleken zich niet alleen in hun behoefte aan geloof, maar ook in het algemeen beter te voelen en beter met hun problemen te kunnen omgaan.

De Rijk pleit er in zijn proefschrift voor de cursus onder grotere groepen patiënten in andere instellingen verder te verfijnen.

Bidden helpt psychiatrische patiënten ook bij het hanteren van problemen, zo concludeert de Nederlandse onderzoeker Peter de Rijk, die een cursus "Bidden: hoe doe je dat?" voor deze patiënten ontwikkelde. De Rijk promoveert volgende week aan de Universiteit van Tilburg. Geestelijk verzorgers in instellingen krijgen volgens De Rijk vaak vragen van patiënten die graag willen bidden, maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Veel patiënten in die omstandigheden hebben behoefte aan een vorm van geloof. Bidden kan voor hen fungeren als een vorm van cognitieve therapie, waardoor ze zich in hun dagelijks functioneren beter voelen, aldus de onderzoeker. Voor iedereen In de cursus die De Rijk ontwikkelde, heeft God wel een plaats, maar wordt de invulling van de godsvoorstelling opengelaten, zodat iedereen mee kan doen. De Rijk heeft de door hem ontwikkelde methode driemaal uitgeprobeerd met groepen patiënten die al lange tijd in een instelling wonen. Zij kwamen negen keer bij elkaar en maakten aan het eind van de cursus hun eigen "bidplan". Zij bleken zich niet alleen in hun behoefte aan geloof, maar ook in het algemeen beter te voelen en beter met hun problemen te kunnen omgaan. De Rijk pleit er in zijn proefschrift voor de cursus onder grotere groepen patiënten in andere instellingen verder te verfijnen.