Kunstmatige fotosynthese zou een nieuwe energievorm kunnen worden.

In een zoektocht naar de ultieme 'propere' energie zijn wetenschappers bezig een kunstmatig blad te bouwen, dat, als een variant op de fotosynthese van planten, licht gebruikt om water te splitsen, waardoor onder meer waterstof wordt vrijgezet.

Planten doen dat zeer efficiënt, en door hun techniek na te bootsen hopen de onderzoekers kleine waterstoffabriekjes te kunnen bouwen.

Wetenschappers zijn al langer bezig systemen te bedenken waarin ze de fotosynthese naäpen, maar tot dusver concentreerden die zich vooral op de moleculen die de omzetting van water in een plant uitvoeren. Volgens het vakblad Advanced Materials focust de nieuwe aanpak veel meer op het geheel van de fotosynthese.

Plantenbladeren kunnen zo behandeld worden dat er finaal alleen een raster van titaniumdioxidekristallen achterblijft - een stof die ook in de sector van de zonneënergie gebruikt wordt. In een blad zorgt ze voor de splitsing van water in onder meer waterstof.

Ook de lensachtige cellen van een blad die voor de opvang van zonnelicht zorgen, blijven na de behandeling bewaard.

Het geheel leidt tot een verdubbeling van het opgevangen licht in vergelijking met andere (primitievere) systemen. Het zet ook drie keer meer waterstof vrij dan zijn voorgangers. Op de goede weg dus.

Dirk Draulans

Kunstmatige fotosynthese zou een nieuwe energievorm kunnen worden. In een zoektocht naar de ultieme 'propere' energie zijn wetenschappers bezig een kunstmatig blad te bouwen, dat, als een variant op de fotosynthese van planten, licht gebruikt om water te splitsen, waardoor onder meer waterstof wordt vrijgezet. Planten doen dat zeer efficiënt, en door hun techniek na te bootsen hopen de onderzoekers kleine waterstoffabriekjes te kunnen bouwen. Wetenschappers zijn al langer bezig systemen te bedenken waarin ze de fotosynthese naäpen, maar tot dusver concentreerden die zich vooral op de moleculen die de omzetting van water in een plant uitvoeren. Volgens het vakblad Advanced Materials focust de nieuwe aanpak veel meer op het geheel van de fotosynthese. Plantenbladeren kunnen zo behandeld worden dat er finaal alleen een raster van titaniumdioxidekristallen achterblijft - een stof die ook in de sector van de zonneënergie gebruikt wordt. In een blad zorgt ze voor de splitsing van water in onder meer waterstof. Ook de lensachtige cellen van een blad die voor de opvang van zonnelicht zorgen, blijven na de behandeling bewaard. Het geheel leidt tot een verdubbeling van het opgevangen licht in vergelijking met andere (primitievere) systemen. Het zet ook drie keer meer waterstof vrij dan zijn voorgangers. Op de goede weg dus. Dirk Draulans