‘Professor zoekt avontuurlijke vrouw om neanderthalerbaby te baren’

© Reuters

Een professor van de Amerikaanse Harvard-universiteit zou op zoek zijn naar een ‘extreem avontuurlijke’ vrouw. Niet voor zichzelf, wel om een neanderthalerbaby te baren. Dat schreef het Duitse blad Der Spiegel, maar de professor spreekt het ondertussen tegen.

Het klinkt als een nieuwe Hollywoodfilm, maar is het echt? Professor George Church van de Harvard Medical School is één van ’s werelds meest toonaangevende genetici en gelooft dat zijn analyse van neanderthalerbotten hun DNA kan helpen reconstrueren, zo schrijft het Britse dagblad The Independent. Church deed zijn verhaal uit de doeken in het Duitse blad Der Spiegel.

Ondertussen reageerde Church in de Amerikaanse krant the Boston Herald. Volgens hem zou hij niet ‘actief’ op zoek zijn naar een draagmoeder om een neanderthaler te creëren. Hij wilt enkel het idee bespreekbaar maken. “Ik ben zeker geen voorstander van het idee. Ik zeg alleen, als het op een dag technisch mogelijk is, moeten we er vandaag over beginnen praten.” Hij gelooft dat slechte vertaling de oorzaak is van de verwarring.

Neanderthalers intelligenter dan mensen Ze worden vaak gestereotypeerd als primitieve beesten, maar Church gelooft dat neanderthalers juist zeer intelligent waren, misschien zelfs nog meer dan mensen. “Als er ooit een epidemie komt of we moeten deze planeet verlaten, is het denkbaar dat hun manier van denken voordelig kan zijn”, verduidelijkt Church.

Wetten over klonen niet van toepassing Het klonen van mensen is in veel landen verboden, maar de wetenschapper zegt in het interview dat het theoretisch gezien niet gaat om het maken van een Homo sapiens. De bestaande wetten zijn dus volgens hem niet van toepassing en kunnen altijd veranderen.
Naast de ethische bezwaren, geloven wetenschappers dat de baby immuniteit voor moderne ziekten ontbreekt, en dus niet kan overleven. Er zijn risico’s die kunnen leiden tot vervormingen en ook voor de draagmoeder is het niet ongevaarlijk.

‘Ze zullen bespot worden’ Bio-ethicus Bernard Rollin van de Colorado State University heeft zijn onzekerheid geuit in The Independent. Hij vraagt zich af hoe een neanderthaler zou passen in de moderne wereld. “Ik denk niet dat het eerlijk is om mensen… in een situatie te zetten waarin ze bespot zullen worden, eventueel zelfs gevreesd.” En Philippa Taylor van de Christian Medical Fellowship voegt daaraan toe: “De bezorgdheid over de ethiek en veiligheid is moeilijk te bevatten.”
Hoe maak je een neanderthalerbaby?
Hoe zou je een neanderthalerbaby eventueel kunnen maken? Eerst wordt er kunstmatige neanderthaler-DNA gemaakt, op basis van de genetische code die in botstaaltjes gevonden is. Daarna zet men dit DNA in stamcellen, die in een erg vroeg stadium in een menselijk embryo worden geïnjecteerd. Dat zou sterk genoeg zijn om de embryo zijn ontwikkeling naar ‘neanderthalerlijnen’ te sturen in de plaats van ‘Homo sapiens-lijnen’. Na een paar dagen groeien in een laboratorium wordt de embryo dan ingeplant in de baarmoeder van de avontuurlijke draagmoeder.

Mama neanderthaler Een vraag die Der Spiegel niet stelt, is hoe het dan zit met de draagmoeder en met het verdere levensverloop van de neanderthaler? Wordt ‘mama neanderthaler’ dan ook echt mama of moet ze ‘haar kind’ afstaan in de naam van de wetenschap? Het enige wat Professor Church hierover vermeldt, is dat je zeker een soort cohort zou moeten creëren, zodat ze enig gevoel van identiteit hebben. “Ze kunnen misschien zelfs een nieuwe neo-neanderthaler cultuur worden en uitgroeien tot een politieke kracht”, aldus de enthousiaste wetenschapper.(CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content