De Britse natuurkundige Peter Higgs en zijn Belgische collega François Englert, alsmede het Centrum voor Kernonderzoek in Genève (CERN), hebben de prestigieuze Prins van Asturiasprijs 2013 voor wetenschappen gekregen voor het wetenschappelijk onderzoek naar en de techniek voor het ontdekken van het bestaan van het Higgs-bosondeeltje.

Het deeltje geldt als het sluitstuk van het Standaard Model over het wezen van de materie en is een elementair deeltje dat de massa bepaalt van talrijke andere deeltjes.

Het bestaan werd voor het eerst gepostuleerd in 1964 door Peter Higgs, de Belg Robert Brout (ULB, overleden in 2011) en François Englert van de ULB.

Bevestigd door deeltjesversneller

Op 4 juli maakte het CERN de vondst bekend van een deeltje dat met bijna absolute zekerheid het Higgs-bosondeeltje is. De ontdekking gebeurde met de enorme deeltjesversneller van het CERN nabij Genève. Sindsdien wijst bijkomend onderzoek steeds in dezelfde richting.

Englert (80) zei "verrukt en fier" te zijn om de prijs te ontvangen. Hij bracht daarbij hulde aan zijn collega en vriend voor altijd Robert Brout. "Wij hebben in 1965 de theorie uitgewerkt die door de impressionante vondst van het CERN werd bevestigd", zei de wetenschapper in een communiqué van de Stichting Prijs van Asturias.

Er zijn ieder jaar Prins van Asturias-prijzen in acht categorieën. De prijzen zijn genoemd naar de Spaanse kroonprins, die ze ieder najaar uitreikt. (Belga/TE)
François Englert over het Higgs-onderzoek

De Britse natuurkundige Peter Higgs en zijn Belgische collega François Englert, alsmede het Centrum voor Kernonderzoek in Genève (CERN), hebben de prestigieuze Prins van Asturiasprijs 2013 voor wetenschappen gekregen voor het wetenschappelijk onderzoek naar en de techniek voor het ontdekken van het bestaan van het Higgs-bosondeeltje.Het deeltje geldt als het sluitstuk van het Standaard Model over het wezen van de materie en is een elementair deeltje dat de massa bepaalt van talrijke andere deeltjes. Het bestaan werd voor het eerst gepostuleerd in 1964 door Peter Higgs, de Belg Robert Brout (ULB, overleden in 2011) en François Englert van de ULB. Bevestigd door deeltjesversneller Op 4 juli maakte het CERN de vondst bekend van een deeltje dat met bijna absolute zekerheid het Higgs-bosondeeltje is. De ontdekking gebeurde met de enorme deeltjesversneller van het CERN nabij Genève. Sindsdien wijst bijkomend onderzoek steeds in dezelfde richting. Englert (80) zei "verrukt en fier" te zijn om de prijs te ontvangen. Hij bracht daarbij hulde aan zijn collega en vriend voor altijd Robert Brout. "Wij hebben in 1965 de theorie uitgewerkt die door de impressionante vondst van het CERN werd bevestigd", zei de wetenschapper in een communiqué van de Stichting Prijs van Asturias. Er zijn ieder jaar Prins van Asturias-prijzen in acht categorieën. De prijzen zijn genoemd naar de Spaanse kroonprins, die ze ieder najaar uitreikt. (Belga/TE) François Englert over het Higgs-onderzoek