De ontdekking is gepubliceerd in het Journal of Vertebrate Paleontology, meldt de BBC.

Auto

De 'monstersalamander' leefde vermoedelijk zo'n 220 miljoen jaar geleden, in de late Trias-periode, het begin van het dinosaursustijdperk. Honderden van die dieren zijn volgens de wetenschappers waarschijnlijk gestorven toen het meer waarin ze leefden opdroogde. Een enorme hoop botten wordt er nu opgegraven.

De 'Metoposaurus algarvensis' is verwant aan de salamander zoals wij die nu kennen, maar doet meer denken aan een krokodil. 'Het is een salamander zo groot als een auto,' zegt paleontoloog Steve Brusatte van de University of Edinburgh.

Toiletbril

'Het is zo een van die wezens uit een ver verleden die lijken op een alien, maar in feite heel relevant zijn. Deze grote amfibieën zijn de voorouders van de kikkers en salamanders die wij kennen.'

Maar in tegenstelling tot 'de meestal kleine en schattige' amfibieën die wij kennen, zat de Metoposaurus algarvensis volgens Brusatte aan de top van de voedselketen. 'Hij had honderden scherpe tanden in zijn grote, platte kop die lijkt op een toiletbril'. (KVDA)

De ontdekking is gepubliceerd in het Journal of Vertebrate Paleontology, meldt de BBC.De 'monstersalamander' leefde vermoedelijk zo'n 220 miljoen jaar geleden, in de late Trias-periode, het begin van het dinosaursustijdperk. Honderden van die dieren zijn volgens de wetenschappers waarschijnlijk gestorven toen het meer waarin ze leefden opdroogde. Een enorme hoop botten wordt er nu opgegraven.De 'Metoposaurus algarvensis' is verwant aan de salamander zoals wij die nu kennen, maar doet meer denken aan een krokodil. 'Het is een salamander zo groot als een auto,' zegt paleontoloog Steve Brusatte van de University of Edinburgh.'Het is zo een van die wezens uit een ver verleden die lijken op een alien, maar in feite heel relevant zijn. Deze grote amfibieën zijn de voorouders van de kikkers en salamanders die wij kennen.'Maar in tegenstelling tot 'de meestal kleine en schattige' amfibieën die wij kennen, zat de Metoposaurus algarvensis volgens Brusatte aan de top van de voedselketen. 'Hij had honderden scherpe tanden in zijn grote, platte kop die lijkt op een toiletbril'. (KVDA)