Dat psychologie als wetenschap op de rand van het 'exacte' balanceert, wordt geïllustreerd door de vele moeilijkheden die psychologen ondervinden om elkaars werk te herhalen - reproduceerbaarheid van resultaten is een van de pijlers van gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Onder meer cognitief psycholoog Stéphane Doyen van de ULB vertelde in het topvakblad Nature over de problemen die hij ondervond. Hij wilde bekend maken dat hij een als klassiek beschouwd experiment niet kon herhalen. Het werk had aangetoond dat mensen spontaan trager gaan wandelen als ze onbewust geconfronteerd werden met woorden die worden geassocieerd met een hoge leeftijd.

Doyen en zijn collega's konden dat dus niet bevestigen, maar kregen hun negatieve bevindingen slechts moeizaam gepubliceerd - uiteindelijk lukte het toch in het onlinetijdschrift Public Library of Science ONE. Het leverde hen daarenboven een zware persoonlijke aanval van de oorspronkelijke auteurs op, onder meer omdat die bang waren dat hun idee over het belang van onbewust denken niet langer ernstig zou worden genomen. (DD)

Dat psychologie als wetenschap op de rand van het 'exacte' balanceert, wordt geïllustreerd door de vele moeilijkheden die psychologen ondervinden om elkaars werk te herhalen - reproduceerbaarheid van resultaten is een van de pijlers van gedegen wetenschappelijk onderzoek. Onder meer cognitief psycholoog Stéphane Doyen van de ULB vertelde in het topvakblad Nature over de problemen die hij ondervond. Hij wilde bekend maken dat hij een als klassiek beschouwd experiment niet kon herhalen. Het werk had aangetoond dat mensen spontaan trager gaan wandelen als ze onbewust geconfronteerd werden met woorden die worden geassocieerd met een hoge leeftijd. Doyen en zijn collega's konden dat dus niet bevestigen, maar kregen hun negatieve bevindingen slechts moeizaam gepubliceerd - uiteindelijk lukte het toch in het onlinetijdschrift Public Library of Science ONE. Het leverde hen daarenboven een zware persoonlijke aanval van de oorspronkelijke auteurs op, onder meer omdat die bang waren dat hun idee over het belang van onbewust denken niet langer ernstig zou worden genomen. (DD)