Een animatiefilm van het Californische private ruimtevaartbedrijf SpaceX toont hoe de lancering van de Falcon Heavy vanop het Kennedy Space Centre in Florida in zijn werk gaat en hoe het bedrijf de drie rakettrappen wil hergebruiken door ze veilig op een bepaalde plaats op aarde te laten landen. De video werd door sommigen op YouTibe al bestempeld als 'porno voor ingenieurs'.

De CEO van SpaceX, Elon Musk, is al langer een voorstander van 'herbruikbare raketten' om de ruimtevaart goedkoper te maken. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Eerder deze maand probeerde SpaceX het eerste stuk van zijn Falcon 9-raket op een drijvend platform in de oceaan te laten landen. Maar dat eindigde in een explosie.

Lagere kostprijs

Het doel van de Falcon Heavy is om een manier te vinden om grote hoeveelheden cargo tegen een relatief lage kostprijs naar de ruimte te brengen. De Falcon Heavy zal twee keer zoveel cargo in de ruimte kunnen brengen dan de huidige meest krachtige raket, de Delta IV Heavy.

Elke vlucht van de raket zal in de toekomst zo'n 85 miljoen dollar kosten. Ter vergelijking: Het vergelijkbare, maar krachtigere Space Launch System (SLS) van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, dat het Marsschip Orion naar de ruimte moet brengen, zal bij elke lancering 500 miljoen dollar kosten.

Later dit jaar zal Elon Musk de Mars Colonial Transporter onthullen, het voertuig dat met de Falcon Heavy-raket de mens naar Mars zal vervoeren.