Voor preutse sukkelaars zoals ondergetekende die nog de goede oude tijd van de catechismus hebben meegemaakt, is het soms slikken te horen hoe er in moderne muziek over seks gezongen - of geroepen - wordt. Waar is de tijd dat seks iets voor samenzweerderig gemompel in een hoekje van de speelplaats was?

Vandaag vliegt expliciete seks in nog explicietere bewoordingen je overal om de oren. Volgens een recent verslag in het vakblad Sexuality & Culture gaat dat gevolgen hebben. Zeker omdat de tijd die jongeren met muziek doorbrengen almaar toeneemt, bij gratie van de populariteit van toestellen als MP3-spelers en iPods.

Het gevolg van die constante confrontatie met seks is dat tieners de hoeveelheid seksuele activiteit van anderen zwaar gaan overschatten, en daar niet altijd de juiste conclusies uit trekken.

Zeker voor meisjes zouden de consequenties gemakkelijk tegen hun ware natuur in kunnen gaan. Ze zouden de indruk kunnen cultiveren dat ze verondersteld worden seksuele diensten te verschaffen, en dat het niet de bedoeling is dat ze romantisch wachten op de ware Jakob. Terwijl jongens de neiging gaan krijgen zich seksueel agressiever te gedragen onder invloed van wat ze in popsongs horen.

Er is werk aan de winkel, betogen de auteurs van de studie, om in deze context een gezonde seksuele ontwikkeling te promoten. (DD)

Voor preutse sukkelaars zoals ondergetekende die nog de goede oude tijd van de catechismus hebben meegemaakt, is het soms slikken te horen hoe er in moderne muziek over seks gezongen - of geroepen - wordt. Waar is de tijd dat seks iets voor samenzweerderig gemompel in een hoekje van de speelplaats was? Vandaag vliegt expliciete seks in nog explicietere bewoordingen je overal om de oren. Volgens een recent verslag in het vakblad Sexuality & Culture gaat dat gevolgen hebben. Zeker omdat de tijd die jongeren met muziek doorbrengen almaar toeneemt, bij gratie van de populariteit van toestellen als MP3-spelers en iPods. Het gevolg van die constante confrontatie met seks is dat tieners de hoeveelheid seksuele activiteit van anderen zwaar gaan overschatten, en daar niet altijd de juiste conclusies uit trekken. Zeker voor meisjes zouden de consequenties gemakkelijk tegen hun ware natuur in kunnen gaan. Ze zouden de indruk kunnen cultiveren dat ze verondersteld worden seksuele diensten te verschaffen, en dat het niet de bedoeling is dat ze romantisch wachten op de ware Jakob. Terwijl jongens de neiging gaan krijgen zich seksueel agressiever te gedragen onder invloed van wat ze in popsongs horen. Er is werk aan de winkel, betogen de auteurs van de studie, om in deze context een gezonde seksuele ontwikkeling te promoten. (DD)