Plastic vertegenwoordigt 80 procent van het afval dat op Europese stranden aanspoelt

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

In havens en kustzones kan de concentratie van microplastics tegen 2040 schadelijk worden.

Tegen het einde van de eeuw zullen in elke kubieke meter zeewater tussen de 10 en 50 microplastics drijven, ofwel 50 keer meer dan nu. Dat concluderen bio-ingenieur Gert Everaert van het Vlaams Instituut voor de Zee en zijn collega’s in een studie gepubliceerd in het vakblad Environmental Pollution.

Ecologisch schadelijk is die concentratie nog niet: daarvoor moet een kubieke meter water 6650 microplasticdeeltjes bevatten. Maar plaatselijk kan die norm wél overschreven worden, zeker in havens en kustzones: daar worden al vanaf 2040 problemen verwacht. En als de deeltjes massaal zouden zinken en zich op de zeebodem zouden opstapelen, kunnen ook daar problemen rijzen.

Een rapport van de Europese Commissie benadrukt dat plastic 4/5e vertegenwoordigt van het afval dat op Europese stranden aanspoelt. Meestal gaat het om plastic flessendopjes, chipsverpakkingen en sigarettenpeuken. Grotere stukken zijn bijna altijd visnetten en lijnen, maar die blijven waarschijnlijk grotendeels op de zeebodem achter, omdat ze te zwaar zijn om meegenomen te worden in stromingen.

De Europese Commissie wil beter beleid ontwikkelen om de strijd tegen plasticsoep aan te gaan – dat wordt tijd! Ze wil onder meer het toevoegen van microplastics aan cosmetica en verf verbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content