Het probleem van de plasticvervuiling van de oceanen begint steeds ontzagwekkender proporties aan te nemen. Er was al de vaststelling van de enorme drijvende vuilnisbelten van kleine stukjes plastic die massaal in gigantische wervelstromen samenkomen, en nu is er de bijkomende vaststelling dat vele stranden vervuild zijn met piepkleine stukjes plastic, die we in de meeste gevallen zelfs niet zien, wegens te klein om op te vallen tussen de zandkorrels.

Onderzoek gepubliceerd in het vakblad Environmental Science & Technology wijst uit dat nogal wat van die plastic bolletjes afkomstig zijn van een onvermoede bron: onze wasmachines. Experimenten tonen aan dat er per kledingstuk liefst 1900 stukjes stof per wasbeurt gehaald kunnen worden. Daar zitten plasticderivaten als acryl en polyester tussen, die via de riolering en de waterwegen de oceaan kunnen bereiken, waar ze later massaal op de stranden aanspoelen.

Een grootschalige enquête in gebieden op zes continenten legde overal plastic deeltjes met een diameter kleiner dan 1 millimeter bloot. De verhouding tussen polyester en acryl in de stalen was dezelfde als in kleding. Er was meer vervuiling met deze deeltjes in regio's met meer bewoning.

Vervuiling gebeurt dus dikwijls sluipend, zonder dat we ons er bewust van zijn. Hoe die piepkleine deeltjes verwijderd zouden kunnen worden, weet voorlopig niemand.(DD)

Het probleem van de plasticvervuiling van de oceanen begint steeds ontzagwekkender proporties aan te nemen. Er was al de vaststelling van de enorme drijvende vuilnisbelten van kleine stukjes plastic die massaal in gigantische wervelstromen samenkomen, en nu is er de bijkomende vaststelling dat vele stranden vervuild zijn met piepkleine stukjes plastic, die we in de meeste gevallen zelfs niet zien, wegens te klein om op te vallen tussen de zandkorrels. Onderzoek gepubliceerd in het vakblad Environmental Science & Technology wijst uit dat nogal wat van die plastic bolletjes afkomstig zijn van een onvermoede bron: onze wasmachines. Experimenten tonen aan dat er per kledingstuk liefst 1900 stukjes stof per wasbeurt gehaald kunnen worden. Daar zitten plasticderivaten als acryl en polyester tussen, die via de riolering en de waterwegen de oceaan kunnen bereiken, waar ze later massaal op de stranden aanspoelen. Een grootschalige enquête in gebieden op zes continenten legde overal plastic deeltjes met een diameter kleiner dan 1 millimeter bloot. De verhouding tussen polyester en acryl in de stalen was dezelfde als in kleding. Er was meer vervuiling met deze deeltjes in regio's met meer bewoning. Vervuiling gebeurt dus dikwijls sluipend, zonder dat we ons er bewust van zijn. Hoe die piepkleine deeltjes verwijderd zouden kunnen worden, weet voorlopig niemand.(DD)