Het idee is eenvoudig: de urine voedt biobrandstofcellen die door afbraak elektriciteit genereren en er vervolgens voor zorgen dat het lampje in het toilet gaat branden.

Het prototype van het toilet wordt strategisch opgesteld, vlak bij de studentenbar op de campus van de universiteit. Studenten en personeel wordt gevraagd om er gebruik van te maken en hun plas af te staan om zo de biobrandstofcellen te voeden.

Pee power

Het onderzoeksteam wordt geleid door Ioannis Ieropoulos, directeur van het Bristol BioEnergy Centre die al in 2013 aantoonde dat biobrandstofcellen voldoende elektriciteit kunnen opwekken om een telefoon op te laden.

In een filmpje legt Ieropoulos uit hoe pee power werkt. De technologie maakt gebruik van microben die zich voeden met de urine waardoor ze groeien en er biochemische energie vrijkomt die kan worden omgezet in elektriciteit.

Andy Bastable die verantwoordelijk is voor Water en Sanitatie bij Oxfam Internationaal, is opgetogen over het project. "Oxfam is expert in het optrekken van vluchtelingenkampen in rampgebieden. Die liggen vaak ver van krachtcentrales verwijderd waardoor het over het algemeen moeilijk is om de kampen in elektriciteit te voorzien. Vooral voor vrouwen maakt dat de situatie 's nachts erg onveilig. Deze technologie is daarom een enorme stap vooruit."

Zowel Ieropoulos als Bastable zijn het erover eens dat dit een goedkoop en duurzaam project is met een groot potentieel. (IPS/TE)

Het idee is eenvoudig: de urine voedt biobrandstofcellen die door afbraak elektriciteit genereren en er vervolgens voor zorgen dat het lampje in het toilet gaat branden.Het prototype van het toilet wordt strategisch opgesteld, vlak bij de studentenbar op de campus van de universiteit. Studenten en personeel wordt gevraagd om er gebruik van te maken en hun plas af te staan om zo de biobrandstofcellen te voeden.Het onderzoeksteam wordt geleid door Ioannis Ieropoulos, directeur van het Bristol BioEnergy Centre die al in 2013 aantoonde dat biobrandstofcellen voldoende elektriciteit kunnen opwekken om een telefoon op te laden.In een filmpje legt Ieropoulos uit hoe pee power werkt. De technologie maakt gebruik van microben die zich voeden met de urine waardoor ze groeien en er biochemische energie vrijkomt die kan worden omgezet in elektriciteit.Andy Bastable die verantwoordelijk is voor Water en Sanitatie bij Oxfam Internationaal, is opgetogen over het project. "Oxfam is expert in het optrekken van vluchtelingenkampen in rampgebieden. Die liggen vaak ver van krachtcentrales verwijderd waardoor het over het algemeen moeilijk is om de kampen in elektriciteit te voorzien. Vooral voor vrouwen maakt dat de situatie 's nachts erg onveilig. Deze technologie is daarom een enorme stap vooruit."Zowel Ieropoulos als Bastable zijn het erover eens dat dit een goedkoop en duurzaam project is met een groot potentieel. (IPS/TE)