Wie maakte voor het eerst het gif: een rups of de plant waarop ze leeft?

Sommige planten maken cyanide om zich te beschermen tegen planteneters, zoals slakken of insecten. Maar ook sommige insecten blijken cyanide te gebruiken om zich tegen hun aanvallers, zoals vogels, te beschermen. Dat geldt met name voor een aantal rupsen.

Een bizar verhaal in het vakblad Nature Communications meldt dat een bepaalde rups op exact dezelfde biochemische manier haar cyanide maakt als de plant waarop ze bij voorkeur leeft. Ze hebben daarvoor wel een verschillende genetische sturing, zodat de kans klein is dat de rups de genen van de plant stal om zelf cyanide aan te maken. Beide soorten hanteren voor de productie van het gif trouwens genen die verwant zijn aan degene die in onze lever voor ontgifting instaan.

Het lijkt erop dat de natuur hier twee keer het wiel heeft uitgevonden, maar telkens vertrekkend van een andere basis. Het is evenmin uitgesloten dat de rupsen onafhankelijk van de plant hun gif ontwikkelden, maar achteraf mee profiteerden van het plantengif, zodat ze minder energie hoefden te stoppen in de aanmaak van hun eigen afweer.

Het is wel opvallend dat op zulke uiteenlopende plaatsen in de levensboom hetzelfde afweersysteem is ontstaan. (DD)

Wie maakte voor het eerst het gif: een rups of de plant waarop ze leeft? Sommige planten maken cyanide om zich te beschermen tegen planteneters, zoals slakken of insecten. Maar ook sommige insecten blijken cyanide te gebruiken om zich tegen hun aanvallers, zoals vogels, te beschermen. Dat geldt met name voor een aantal rupsen. Een bizar verhaal in het vakblad Nature Communications meldt dat een bepaalde rups op exact dezelfde biochemische manier haar cyanide maakt als de plant waarop ze bij voorkeur leeft. Ze hebben daarvoor wel een verschillende genetische sturing, zodat de kans klein is dat de rups de genen van de plant stal om zelf cyanide aan te maken. Beide soorten hanteren voor de productie van het gif trouwens genen die verwant zijn aan degene die in onze lever voor ontgifting instaan. Het lijkt erop dat de natuur hier twee keer het wiel heeft uitgevonden, maar telkens vertrekkend van een andere basis. Het is evenmin uitgesloten dat de rupsen onafhankelijk van de plant hun gif ontwikkelden, maar achteraf mee profiteerden van het plantengif, zodat ze minder energie hoefden te stoppen in de aanmaak van hun eigen afweer. Het is wel opvallend dat op zulke uiteenlopende plaatsen in de levensboom hetzelfde afweersysteem is ontstaan. (DD)