Binnen de drie eeuwen wordt onze planeet onbewoonbaar, waarschuwen wetenschappers van de Australische University of New South Wales en de Amerikaanse Purdue University. Die publiceerden hun studie in het Amerikaanse vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Door de opwarming van de aarde dreigt een groot deel van de Aarde te heet te worden om nog menselijke bewoning toe te laten. Op sommige plaatsen zullen de temperaturen zo hard stijgen dat de mens zich onmogelijk zal kunnen aanpassen om te overleven.

Het probleem stelt zich volgens de studie vanaf een gemiddelde globale temperatuursstijging van ongeveer zeven graden Celsius. In sommige gebieden kan de temperatuur zelfs met twaalf graden Celsius stijgen waardoor ze onleefbaar worden.

Vijftig procent kans

Volgens de Amerikaanse professor Steven Sherwood bestaat er vijftig procent kans dat deze apocalyptische voorspelling uitkomt. Hij acht het wel onmogelijk dat de planeet deze eeuw nog zeven graden zal verhitten.

Maar het risico dat het verder opbranden van fossiele brandstoffen die stijging tegen het jaar 2300 teweegbrengt, is des te groter volgens de professor. Sherwood hekelt het "kortzichtige" onderzoek naar het broeikaseffect omdat de gevolgen op langere termijn nooit van naderbij worden onderzocht.

Binnen de drie eeuwen wordt onze planeet onbewoonbaar, waarschuwen wetenschappers van de Australische University of New South Wales en de Amerikaanse Purdue University. Die publiceerden hun studie in het Amerikaanse vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Door de opwarming van de aarde dreigt een groot deel van de Aarde te heet te worden om nog menselijke bewoning toe te laten. Op sommige plaatsen zullen de temperaturen zo hard stijgen dat de mens zich onmogelijk zal kunnen aanpassen om te overleven. Het probleem stelt zich volgens de studie vanaf een gemiddelde globale temperatuursstijging van ongeveer zeven graden Celsius. In sommige gebieden kan de temperatuur zelfs met twaalf graden Celsius stijgen waardoor ze onleefbaar worden.Vijftig procent kans Volgens de Amerikaanse professor Steven Sherwood bestaat er vijftig procent kans dat deze apocalyptische voorspelling uitkomt. Hij acht het wel onmogelijk dat de planeet deze eeuw nog zeven graden zal verhitten. Maar het risico dat het verder opbranden van fossiele brandstoffen die stijging tegen het jaar 2300 teweegbrengt, is des te groter volgens de professor. Sherwood hekelt het "kortzichtige" onderzoek naar het broeikaseffect omdat de gevolgen op langere termijn nooit van naderbij worden onderzocht.