Planeet Jupiter heeft er twee manen bij

© Reuters

De teller van ontdekte manen rond de planeet Jupiter staat nu op 66. Wetenschappers vermoeden dat er nog veel meer manen rond Jupiter draaien.

Wetenschappers hebben met een telescoop in Chili twee nieuwe maantjes rond Jupiter ontdekt, zo heeft National Geographic bericht. Zij behoren tot de kleinste maantjes van ons zonnestelsel.

De nieuwe maantjes dragen de voorlopige welluidende naam S/2011 J1 en S/2011 J2. Zij zijn slechts ongeveer een km groot en zijn aldus zeker niet zichtbaar met een huis-tuin-en keukentelescoop in de achtertuin, in tegenstelling tot de vier grote manen van de gasreus. Met een omloop die respectievelijk 580 en 726 dagen duurt, bevinden de maantjes zich zeer ver van Jupiter.

Al 66 manen

De planeet heeft nu al zeker 66 bekende manen. Wetenschappers denken dat het er in werkelijkheid nog – veel – meer zijn. De nieuw ontdekte exemplaren maken deel uit van de zwerm van 52 manen die een tegengestelde baan rond de planeet draaien, aldus Scott Sheppard van het gezaghebbende Carnegie Instituut in Washington die de vondst deed.

Vanwege hun bizarre baan rondom Jupiter lijkt het erop dat het duo waarschijnlijk delen zijn geweest van een asteroïde of komeet die lang geleden door het zwaartekrachtveld van Jupiter zijn “gevangen”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content