Voor een pendelaar zijn de voornaamste voordelen van het loskoppelen van werk- en woonomgeving ofwel een betere job met een hogere wedde, ofwel een aangenamer maar toch betaalbaar huis (en in het beste geval een combinatie van de twee).

Maar nogal wat mensen moeten daarvoor grote inspanningen leveren, zoals lang onderweg zijn, in files staan of vroeg opstaan om de trein te halen. Volgens een analyse in het vakblad BMC Public Health kan dat nefaste effecten hebben, zowel voor de werknemer, wiens gezondheid eronder kan lijden, als voor de werkgever die meer met ziekteverzuim te kampen krijgt.

Mensen die met de wagen of het openbaar vervoer pendelen, hebben meer last van stress en slapeloosleid dan anderen, en de gezondheidslast stijgt met het aantal uren dat men onderweg is, zeker in het openbaar vervoer. Mensen die meer dan een uur met de wagen onderweg zijn, berusten echter blijkbaar gemakkelijker in hun lot dan collega's die wat minder lang in de file staan, wat erop wijst dat ze zich makkelijker op het onvermijdelijke instellen (of dat de verhouding voordelen versus nadelen voor hen groter is).

Wie te voet of met de fiets naar het werk kan gaan, is altijd in betere gezondheid dan de andere pendelaars, wat niet hoeft te verbazen, al was het maar door de fysieke activiteit die met de verplaatsing gepaard gaat. (DD)

Voor een pendelaar zijn de voornaamste voordelen van het loskoppelen van werk- en woonomgeving ofwel een betere job met een hogere wedde, ofwel een aangenamer maar toch betaalbaar huis (en in het beste geval een combinatie van de twee). Maar nogal wat mensen moeten daarvoor grote inspanningen leveren, zoals lang onderweg zijn, in files staan of vroeg opstaan om de trein te halen. Volgens een analyse in het vakblad BMC Public Health kan dat nefaste effecten hebben, zowel voor de werknemer, wiens gezondheid eronder kan lijden, als voor de werkgever die meer met ziekteverzuim te kampen krijgt. Mensen die met de wagen of het openbaar vervoer pendelen, hebben meer last van stress en slapeloosleid dan anderen, en de gezondheidslast stijgt met het aantal uren dat men onderweg is, zeker in het openbaar vervoer. Mensen die meer dan een uur met de wagen onderweg zijn, berusten echter blijkbaar gemakkelijker in hun lot dan collega's die wat minder lang in de file staan, wat erop wijst dat ze zich makkelijker op het onvermijdelijke instellen (of dat de verhouding voordelen versus nadelen voor hen groter is). Wie te voet of met de fiets naar het werk kan gaan, is altijd in betere gezondheid dan de andere pendelaars, wat niet hoeft te verbazen, al was het maar door de fysieke activiteit die met de verplaatsing gepaard gaat. (DD)