Samwel Odiwuor van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) boog zich over de nummer twee van de dodelijke tropische parasitaire ziekten: leishmania, die door zandvliegen wordt overgedragen.

De eencellige leishmaniaparasiet leek iets uitzonderlijks in de biologie, want het is een organisme dat zich in de miljoenen jaren van zijn bestaan heeft aangepast aan zéér uiteenlopende leefomgevingen, zonder dat het daarbij van de voordelen van genetische vernieuwing door seks leek te kunnen genieten.

Angst
Odiwuor stelde echter vast dat de wezentjes toch genetische informatie met elkaar kunnen uitwisselen, zelfs over soortgrenzen heen. Het is nog niet duidelijk of de parasitaire kracht van de 'kruisingen' groter is dan die van hun 'ouders'.

De mogelijkheid van kruising tussen stammen is de angst van vele parasitologen. Het is, bijvoorbeeld, niet uitgesloten dat er zo een griepvirus ontstaat waartegen we geen weerstand meer hebben. (DD)

Samwel Odiwuor van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) boog zich over de nummer twee van de dodelijke tropische parasitaire ziekten: leishmania, die door zandvliegen wordt overgedragen. De eencellige leishmaniaparasiet leek iets uitzonderlijks in de biologie, want het is een organisme dat zich in de miljoenen jaren van zijn bestaan heeft aangepast aan zéér uiteenlopende leefomgevingen, zonder dat het daarbij van de voordelen van genetische vernieuwing door seks leek te kunnen genieten. Angst Odiwuor stelde echter vast dat de wezentjes toch genetische informatie met elkaar kunnen uitwisselen, zelfs over soortgrenzen heen. Het is nog niet duidelijk of de parasitaire kracht van de 'kruisingen' groter is dan die van hun 'ouders'. De mogelijkheid van kruising tussen stammen is de angst van vele parasitologen. Het is, bijvoorbeeld, niet uitgesloten dat er zo een griepvirus ontstaat waartegen we geen weerstand meer hebben. (DD)