Als het Japanse geboortecijfer met de huidige snelheid blijft dalen, zijn er over in 3011 geen Japanners meer. Dit concluderen Japanse wetenschappers die een klok onthulden die de bevolkingsafname toont.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat het aantal kinderen onder de veertien jaar elke seconde met één afneemt. "Als deze afname doorzet, is er op 5 mei 3011 nog maar één kind over," aldus Hiroshi Yoshida, professor Economie aan de Tohoku University. Nu zijn er nog 16,6 miljoen kinderen op de 127 miljoen inwoners.

Met de klok willen de wetenschappers aandacht vragen voor de urgente situatie in het land. Japan is een van de snelst vergrijzende landen ter wereld: 20 procent van de bevolking is boven de 65. De levensverwachting, een van de hoogste ter wereld, blijft ook stijgen: van 86,39 jaar in 2010 zou die stijgen naar 90,93 jaar in 2060 voor vrouwen en van 79,64 jaar voor mannen naar 84,19 jaar.

Vergrijzing

Het zorgstelsel van de Japanners komt door deze ontwikkeling in gevaar. Een steeds grotere groep ouderen wordt afhankelijk van een steeds kleiner wordende groep jongeren.

Het Aziatische land heeft een laag immigratiecijfer. De oproep om de grenzen te openen voor jonge arbeidsmigranten stuit nog altijd op hevige protesten.

Commerciële kansen

De vergrijzingsproblematiek is een grote uitdaging voor de Japanse beleidsmakers. Maar, zo schrijft Times Live, de omkering van de traditionele bevolkingspiramide schept ook commerciële mogelijkheden. Voor Unicharm, dat onder meer pampers voor volwassenen maakt ,bijvoorbeeld. Zij verkochten in maart voor het eerst meer luiers voor volwassenen dan voor baby's.

Bevolkingsgroei

Wereldwijd komen er elke dag ongeveer 209.000 mensen bij, blijkt uit het World Factbook van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Op dit moment telt de wereldbevolking ruim 7 miljard mensen. De Verenigde Naties schatten dat dit aantal in 2050 zal zijn gestegen naar 9 miljard. (Elsevier/SvdL/SD)

Als het Japanse geboortecijfer met de huidige snelheid blijft dalen, zijn er over in 3011 geen Japanners meer. Dit concluderen Japanse wetenschappers die een klok onthulden die de bevolkingsafname toont. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het aantal kinderen onder de veertien jaar elke seconde met één afneemt. "Als deze afname doorzet, is er op 5 mei 3011 nog maar één kind over," aldus Hiroshi Yoshida, professor Economie aan de Tohoku University. Nu zijn er nog 16,6 miljoen kinderen op de 127 miljoen inwoners. Met de klok willen de wetenschappers aandacht vragen voor de urgente situatie in het land. Japan is een van de snelst vergrijzende landen ter wereld: 20 procent van de bevolking is boven de 65. De levensverwachting, een van de hoogste ter wereld, blijft ook stijgen: van 86,39 jaar in 2010 zou die stijgen naar 90,93 jaar in 2060 voor vrouwen en van 79,64 jaar voor mannen naar 84,19 jaar.Vergrijzing Het zorgstelsel van de Japanners komt door deze ontwikkeling in gevaar. Een steeds grotere groep ouderen wordt afhankelijk van een steeds kleiner wordende groep jongeren. Het Aziatische land heeft een laag immigratiecijfer. De oproep om de grenzen te openen voor jonge arbeidsmigranten stuit nog altijd op hevige protesten. Commerciële kansenDe vergrijzingsproblematiek is een grote uitdaging voor de Japanse beleidsmakers. Maar, zo schrijft Times Live, de omkering van de traditionele bevolkingspiramide schept ook commerciële mogelijkheden. Voor Unicharm, dat onder meer pampers voor volwassenen maakt ,bijvoorbeeld. Zij verkochten in maart voor het eerst meer luiers voor volwassenen dan voor baby's. Bevolkingsgroei Wereldwijd komen er elke dag ongeveer 209.000 mensen bij, blijkt uit het World Factbook van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Op dit moment telt de wereldbevolking ruim 7 miljard mensen. De Verenigde Naties schatten dat dit aantal in 2050 zal zijn gestegen naar 9 miljard. (Elsevier/SvdL/SD)