Ouders willen ‘groot klinkende’ naam voor zoon

© Thinkstock

Ouders zouden bij het kiezen van babynamen onbewust kiezen voor namen die jongens groter doen lijken en meisjes kleiner.

De populairste jongensnamen in de Engelse taal blijken opvallend vaker lange klanken als ‘o’ en ‘a’ te bevatten, terwijl vrouwelijke namen steevast kortere klanken als ‘i’ en een doffe ‘e’ bevatten. Tot die vaststelling is een team van onderzoekers aan de University of London gekomen na een analyse van de 50 populairste jongens- en meisjesnamen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Dat schrijft de Britse krant The Independent.

Evolutionair succes vergroten

Met die onbewuste klankvoorkeuren zouden ouders hun kinderen volgens de auteurs een evolutionaire duw in de rug willen geven. Eerder onderzoek over ‘klanksymboliek’ toonde al aan dat mensen klanken associëren met lichaamsgrootte. “De keuze voor een groot klinkende naam voor jongens”, zo suggereert de nieuwe studie, “doet denken aan het voortplantingsgedrag van andere zoogdieren, waarbij de mannetjes via hun roep hun fysieke verschijning in de verf zetten.”

“In het Westen zien we relatief grote mannen doorgaans als mannelijker en succesvoller bij het andere geslacht, terwijl kleinere vrouwen geassocieerd worden met aantrekkelijke vrouwelijke kwaliteiten”, zegt onderzoeker Benjamin Pitcher. “Het lijkt erop dat de Britse taal een voorkeur heeft ontwikkeld voor namen die weerspiegelen wat we als aantrekkelijke kwaliteiten beschouwen voor mannen en vrouwen.”

‘Niet toevallig’

De studie wijst er volgens medeonderzoeker Alan McElligott op dat het historisch gegroeide onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen niet willekeurig tot stand gekomen is. ‘Hoewel populaire namen cultureel bepaald zijn, verklaart dit waarom mensen bepaalde namen als mannelijk zien en andere namen als vrouwelijk’, legt McElligott uit.

Of andere talen een vergelijkbare ‘gender bias’ vertonen, zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Zo willen de onderzoekers nagaan of populaire namen in de Zuid-Afrikaanse zoeloecultuur – waar grotere vrouwen aantrekkelijker worden bevonden – een omgekeerde symboliek weerspiegelen (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content