Wetenschappers legden een rechtstreeks verband tussen het voorkomen van burn-out bij scholieren en bij hun werkende ouders. Dat rapporteert de European Journal of Developmental Psychology.

Een schoolburn-out manifesteert zich door permanente vemoeidheid en een groeiend gevoel van cynisme ten opzichte van het nut van leren.

Het verband blijkt zich vooral te manifesteren binnen een geslacht in een gezin. Dochters zullen makkelijker schoolmoe worden als hun moeder met een burn-out zit, zonen als hun vader worstelt met zijn werk. Wat aansluit bij de gangbare gedachte dat kinderen in een gezin vooral de ouder van hetzelfde geslacht als rolmodel gebruiken - iets wat biologisch gezien voor de hand ligt.

Virusje

Het zoeken naar de oorzaak van het verband is niet zo makkelijk, hoewel er druk over gespeculeerd wordt. Voor de hand liggend is de stelling dat een ouder die met een burn-out kampt ook minder aandacht voor zijn kinderen heeft en minder de neiging heeft om de kinderen te stimuleren om hun best te doen op school. Een gevoel van het leven niet aan te kunnen, kan zich in een gezin dus verspreiden als een virusje.

Financiële beslommeringen blijken een burn-outgevoel in een familie te stimuleren.

Dirk Draulans

Wetenschappers legden een rechtstreeks verband tussen het voorkomen van burn-out bij scholieren en bij hun werkende ouders. Dat rapporteert de European Journal of Developmental Psychology. Een schoolburn-out manifesteert zich door permanente vemoeidheid en een groeiend gevoel van cynisme ten opzichte van het nut van leren. Het verband blijkt zich vooral te manifesteren binnen een geslacht in een gezin. Dochters zullen makkelijker schoolmoe worden als hun moeder met een burn-out zit, zonen als hun vader worstelt met zijn werk. Wat aansluit bij de gangbare gedachte dat kinderen in een gezin vooral de ouder van hetzelfde geslacht als rolmodel gebruiken - iets wat biologisch gezien voor de hand ligt. VirusjeHet zoeken naar de oorzaak van het verband is niet zo makkelijk, hoewel er druk over gespeculeerd wordt. Voor de hand liggend is de stelling dat een ouder die met een burn-out kampt ook minder aandacht voor zijn kinderen heeft en minder de neiging heeft om de kinderen te stimuleren om hun best te doen op school. Een gevoel van het leven niet aan te kunnen, kan zich in een gezin dus verspreiden als een virusje. Financiële beslommeringen blijken een burn-outgevoel in een familie te stimuleren. Dirk Draulans