Organoïden kunnen worden gebruikt voor medische experimenten

Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Wetenschappers kunnen gebruikmaken van organoïden om nieuwe en efficiënte behandelingen tegen aandoeningen uit te testen.

Het moet routine worden in de geneeskunde om een ziekte te onderzoeken aan de hand van in het laboratorium gekweekte versies van organen, zogenaamde organoïden.

Stamcelexpert Hugo Vankelecom (KU Leuven) en zijn collega’s beschrijven in Nature Cell Biology hoe ze erin geslaagd zijn uit door kanker aangevallen baarmoederslijmvlies een driedimensionale structuur te puren, waarmee ze de ziekte beter kunnen bestuderen. Baarmoederslijmvlies kan niet alleen te kampen hebben met kanker, maar ook met een aandoening als endometriose, die chronische buikpijn en pijnlijke vrijpartijen veroorzaakt.

Het gekweekte weefsel bootst natuurgetrouw het oorspronkelijke getroffen weefsel na. Het kan worden gebruikt voor experimenten om na te gaan of er nieuwe en efficiënte behandelingen tegen de aandoeningen gevonden kunnen worden. Zo hoopt men ook tot nieuwe inzichten te komen over het ontstaan van de ziektes.

KU Leuven-collega Marianne Carlon en haar team melden in Nature Communications dat ze organoïden uit darmen van mucopatiënten gebruikten om een genetische ingreep te testen. Ze konden er twee fouten in een belangrijk gen dat mucoviscidose veroorzaakt mee corrigeren. Nu moet er worden gezocht naar de beste manier om die kennis om te zetten in een behandeling voor patiënten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content