In het nieuwe conflict staan niet meer het Huis van York en het Huis van Lancaster, zoals in de tijd van de bloedige Rozenoorlog, tegenover elkaar maar wel het kamp York tegenover het kamp Leicester. Beide steden willen koning Richard III immers een laatste rustplaats bieden.

Koning van de parking (zonder voeten)

Richard III, die in 1485 overleed in de Slag bij Bosworth, werd vorig jaar door archeologen van de Leicester University opgegraven in een parking in de Engelse stad Leicester. Maar het enthousiasme over de vondst heeft intussen plaats gemaakt voor geruzie over de laatste rustplaats van de overblijfselen van de koning (weliswaar zonder voeten, want die zijn de voorbije 500 jaar verloren gegaan), zo schrijft CNN.

Aanvankelijk was gepland dat Richard in de kathedraal van Leicester opnieuw ter aarde zou worden besteld zoals de Britse wet inzake opgravingen dat wil, maar daar wilden zijn nazaten, de Plantagenets, niets van weten. Zij willen dat de koning in York wordt begraven, 'de stad waar zijn hart ligt'.

Het Leicester-kamp vindt dan weer dat er genoeg historisch bewijs is dat Richard nogal wat tijd doorbracht in Leicester. 'Hij koos ervoor om zich vanuit Leicester naar zijn laatste gevecht te begeven en hij werd naar Leicester teruggebracht na zijn dood', zegt Peter Soulsby, de burgemeester van de stad aan CNN. 'De bevolking van Leicester eert Richard bovendien al generaties lang: we hebben een weg, een school en zelfs pubs naar hem genoemd', zo klinkt het.

Financieel reukje

Aan de hele zaak zit ook een reukje, want de stad die uiteindelijk de stoffelijke resten van de verguisde koning krijgt, zal ongetwijfeld de nodige toeristen aantrekken en dus ook heel wat inkomsten genereren. Zo heeft Leicester al een bezoekerscentrum geplant op de site waar Richard III opgegraven werd.

In het nieuwe conflict staan niet meer het Huis van York en het Huis van Lancaster, zoals in de tijd van de bloedige Rozenoorlog, tegenover elkaar maar wel het kamp York tegenover het kamp Leicester. Beide steden willen koning Richard III immers een laatste rustplaats bieden. Richard III, die in 1485 overleed in de Slag bij Bosworth, werd vorig jaar door archeologen van de Leicester University opgegraven in een parking in de Engelse stad Leicester. Maar het enthousiasme over de vondst heeft intussen plaats gemaakt voor geruzie over de laatste rustplaats van de overblijfselen van de koning (weliswaar zonder voeten, want die zijn de voorbije 500 jaar verloren gegaan), zo schrijft CNN. Aanvankelijk was gepland dat Richard in de kathedraal van Leicester opnieuw ter aarde zou worden besteld zoals de Britse wet inzake opgravingen dat wil, maar daar wilden zijn nazaten, de Plantagenets, niets van weten. Zij willen dat de koning in York wordt begraven, 'de stad waar zijn hart ligt'.Het Leicester-kamp vindt dan weer dat er genoeg historisch bewijs is dat Richard nogal wat tijd doorbracht in Leicester. 'Hij koos ervoor om zich vanuit Leicester naar zijn laatste gevecht te begeven en hij werd naar Leicester teruggebracht na zijn dood', zegt Peter Soulsby, de burgemeester van de stad aan CNN. 'De bevolking van Leicester eert Richard bovendien al generaties lang: we hebben een weg, een school en zelfs pubs naar hem genoemd', zo klinkt het. Aan de hele zaak zit ook een reukje, want de stad die uiteindelijk de stoffelijke resten van de verguisde koning krijgt, zal ongetwijfeld de nodige toeristen aantrekken en dus ook heel wat inkomsten genereren. Zo heeft Leicester al een bezoekerscentrum geplant op de site waar Richard III opgegraven werd.