Europese ontdekkingsreizigers beschreven in de 17de eeuw het ritueel gebruik van een zwarte drank door indianen in het zuidoosten van wat nu de Verenigde Staten is. De rituelen omhelsden dansen tot in een roes en overgeven na het nuttigen van de drank - hoewel je nooit zeker weet in welke mate de rapporteurs van dat soort reizen zwaar overdreven in hun verslagen.
Archeologen hebben nu sporen van dezelfde drank gevonden in bekers uit de 11de eeuw, in de buurt van wat destijds de stad Cahokia was - toen de grootste stad boven Mexico (nu heet ze Saint-Louis).

Volgens een analyse in de Proceedings of the National Academy of Sciences ging het om een sterke cafeïnehoudende thee, afkomstig van een hulstsoort die vooral in de kustregio's floreerde. Wat impliceert dat er lang voor de komst van de Europeanen al een uitgebreid handelsnetwerk in de regio moet hebben bestaan, want de bladeren zouden minstens 400 kilometer hebben afgelegd voor ze in de stad terechtkwamen. Dat zou kunnen aansluiten bij hun grote belang in allerhande rituelen, waar de lokale bevolking destijds in geëxcelleerd zou hebben.

Er is lang gedacht dat de drank een soort warme choco was, maar de restanten ervan die uit bekers konden worden geïsoleerd bevatten substanties die nooit in chocolade gevonden worden. (DD)

Europese ontdekkingsreizigers beschreven in de 17de eeuw het ritueel gebruik van een zwarte drank door indianen in het zuidoosten van wat nu de Verenigde Staten is. De rituelen omhelsden dansen tot in een roes en overgeven na het nuttigen van de drank - hoewel je nooit zeker weet in welke mate de rapporteurs van dat soort reizen zwaar overdreven in hun verslagen. Archeologen hebben nu sporen van dezelfde drank gevonden in bekers uit de 11de eeuw, in de buurt van wat destijds de stad Cahokia was - toen de grootste stad boven Mexico (nu heet ze Saint-Louis). Volgens een analyse in de Proceedings of the National Academy of Sciences ging het om een sterke cafeïnehoudende thee, afkomstig van een hulstsoort die vooral in de kustregio's floreerde. Wat impliceert dat er lang voor de komst van de Europeanen al een uitgebreid handelsnetwerk in de regio moet hebben bestaan, want de bladeren zouden minstens 400 kilometer hebben afgelegd voor ze in de stad terechtkwamen. Dat zou kunnen aansluiten bij hun grote belang in allerhande rituelen, waar de lokale bevolking destijds in geëxcelleerd zou hebben. Er is lang gedacht dat de drank een soort warme choco was, maar de restanten ervan die uit bekers konden worden geïsoleerd bevatten substanties die nooit in chocolade gevonden worden. (DD)