Paarden kunnen net zoals apen en dolfijnen getraind worden om met mensen te communiceren en hun gevoelens en opinies uit te drukken, zo hebben Noorse wetenschappers ontdekt. Hoewel ze aanvankelijk als niet erg intelligent werden beschouwd, zijn paarden toch slim genoeg om aan te geven of ze een deken op hun rug willen of niet.

Aan de hand van stukjes wortel toonden de wetenschappers 23 paarden van verschillende rassen hoe ze konden aanduiden of ze het te koud of te warm hadden door hen het onderscheid tussen verschillende symbolen aan te leren.

Hoewel de snelheid van het aanleren varieerde, konden alle 23 na twee weken aangeven of ze al dan niet een deken op hun rug wilden hebben. Het feit dat de paarden om een deken vroegen bij nat, koud en winderig weer, en er liever geen hadden wanneer het weer warmer was, toont aan dat het niet om zomaar een keuze ging.

Vragen stellen

'Paarden worden over het algemeen als niet erg intelligent beschouwd', zegt Cecilie Mejdell van het Noors Veterinair Instituut aan de BBC. 'Maar dit toont aan dat ze met behulp van de juiste methoden kunnen communiceren, hun mening kunnen uiten en keuzes kunnen maken die voor ons heel aannemelijk lijken.'

De onderzoekers hopen dat trainers hun methode zullen gebruiken om paarden nog meer vragen te stellen.

Eerder onderzoek heeft ook al aangetoond dat paarden het onderscheid kunnen maken tussen gelukkige en droevige gezichten.

De studie werd gepubliceerd in het vakblad Applied Animal Behaviour Science. (TE)

Paarden kunnen net zoals apen en dolfijnen getraind worden om met mensen te communiceren en hun gevoelens en opinies uit te drukken, zo hebben Noorse wetenschappers ontdekt. Hoewel ze aanvankelijk als niet erg intelligent werden beschouwd, zijn paarden toch slim genoeg om aan te geven of ze een deken op hun rug willen of niet.Aan de hand van stukjes wortel toonden de wetenschappers 23 paarden van verschillende rassen hoe ze konden aanduiden of ze het te koud of te warm hadden door hen het onderscheid tussen verschillende symbolen aan te leren. Hoewel de snelheid van het aanleren varieerde, konden alle 23 na twee weken aangeven of ze al dan niet een deken op hun rug wilden hebben. Het feit dat de paarden om een deken vroegen bij nat, koud en winderig weer, en er liever geen hadden wanneer het weer warmer was, toont aan dat het niet om zomaar een keuze ging.'Paarden worden over het algemeen als niet erg intelligent beschouwd', zegt Cecilie Mejdell van het Noors Veterinair Instituut aan de BBC. 'Maar dit toont aan dat ze met behulp van de juiste methoden kunnen communiceren, hun mening kunnen uiten en keuzes kunnen maken die voor ons heel aannemelijk lijken.'De onderzoekers hopen dat trainers hun methode zullen gebruiken om paarden nog meer vragen te stellen. Eerder onderzoek heeft ook al aangetoond dat paarden het onderscheid kunnen maken tussen gelukkige en droevige gezichten. De studie werd gepubliceerd in het vakblad Applied Animal Behaviour Science. (TE)