Ook fruitvliegen hebben culturele tradities

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Net zoals wij lijken fruitvliegjes zich graag te conformeren aan de meerderheid.

Wetenschappers definiëren cultuur graag als ‘een matrix van tradities die zijn opgebouwd door vorige generaties en die door sociaal leergedrag doorgegeven worden’. Lang werd cultuur als unieks voor de mensheid beschouwd, maar ondertussen is duidelijk dat veel dieren, van walvissen en schapen tot papegaaien en mezen, erover beschikken. Het gaat wel vooral om soorten met een (vrij) hoog cognitief vermogen.

Nu hebben biologe Eva Gazagne van de Luikse universiteit en haar collega’s bewijzen aangeleverd (in Science) dat ook eenvoudige wezentjes, zoals fruitvliegjes, culturele tradities hebben. Die worden stevig van de ene generatie aan de andere doorgegeven. Cultureel kopieergedrag zou wel eens de regel kunnen zijn in het dierenrijk, en niet de uitzondering.

De waarnemingen focusten op hoe vrouwtjes hun voorkeur voor mannetjes bepaalden. In experimentele omstandigheden werden mannetjes roze of groen gekleurd. De voorkeur van de vrouwtjes voor een kleurtype bleek voor een groot deel bepaald te worden door wat ze andere vrouwtjes zagen kiezen. Meer zelfs: hoe meer vrouwtjes voor een bepaalde kleur kozen, hoe sterker de voorkeur van de volgende generaties werd. Net zoals wij lijken fruitvliegjes zich graag te conformeren aan wat de meerderheid doet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content