Ook Egyptisch erfgoed bedreigd

Egyptologen maken zich grote zorgen over mogelijke plunderingen van eeuwenoude Egyptische cultuurschatten.

Volg hier de toestand rond het Egyptische Museum in Caïro.

Egypte is momenteel in de ban van hevige protesten tegen het 30-jarig bewind van president Hosni Mubarak. Ook het eeuwenoude culturele erfgoed van het land wordt daarbij niet gespaard. Vorige week drongen plunderaars binnen in het wereldberoemde Egyptische Museum in Caïro en vernietigden er twee mummies. Honderden mensen vormden daarop een ketting rond het museum om het te beschermen

Egyptologen waren ontroerd door deze reactie van de gewone Egyptenaren op de chaos en de wetteloosheid. Toch vrezen ze voor een situatie als tijdens de val van Bagdad in 2003 toen plunderaars duizenden millenniumoude stukken stalen of vernietigden.

Enkele internationale archeologen hebben al voorgesteld om naar Egypte te reizen om mee te helpen de oude schatten te beschermen. Westerse musea zijn bovendien op hun hoede voor eventueel gestolen Egyptische stukken.

Egypte is het land van een van ’s werelds grootste oude beschavingen, tevens een grote bron van inkomen voor het land. Veel belangrijke Egyptische objecten werden de voorbije eeuwen echter meegenomen Egypte en zijn nu te zien in internationale musea.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content