Professor Dave Stevenson van het California Institute of Technology stelde op een conferentie in Londen dat de Aarde haar enige maan van de planeet Venus stal. De Aarde zou de maan uit haar baan rond Venus getrokken hebben en in een baan rond zichzelf hebben gebracht.

De grootte van de maan toont volgens Stevenson aan dat dit mogelijk is geweest. Onze maan is in vergelijking met onze planeet veel groter dan andere natuurlijke satellieten in verhouding tot hun planeten.

'De Aarde en Venus staan dicht bij elkaar. Ze hebben een gelijkaardig gewicht en ze zijn wellicht op eenzelfde manier ontstaan. Als de twee planeten op eenzelfde manier zijn ontstaan, waarom heeft de Aarde dan een maan en Venus niet?', vraagt Stevenson zich af. De professor is zelf niet helemaal overtuigd van zijn eigen theorie, maar vindt het een interessante piste.

Stevensons theorie is inderdaad niet waterdicht. De Aarde en de maan vertonen immers geologische gelijkenissen wat erop wijst dat de maan ontstond toen een andere planeet 4,56 miljard geleden met de Aarde botste.

Door die botsing werd de Aarde in twee ongelijke delen verdeeld. Het kleinere gedeelte evolueerde tot de maan die voor zo'n 80 procent uit de aanvallende planeet bestaat en voor zo'n 20 procent uit de Aarde. Een probleem met deze theorie is dan weer dat uit de analyse van maanstenen geen sporen van die andere planeet terug te vinden zijn.

De Aarde heeft één maan, Uranus heeft er 27 en Saturnus heeft er meer dan 50. Venus heeft dan weer geen enkele maan. (TE)

Professor Dave Stevenson van het California Institute of Technology stelde op een conferentie in Londen dat de Aarde haar enige maan van de planeet Venus stal. De Aarde zou de maan uit haar baan rond Venus getrokken hebben en in een baan rond zichzelf hebben gebracht. De grootte van de maan toont volgens Stevenson aan dat dit mogelijk is geweest. Onze maan is in vergelijking met onze planeet veel groter dan andere natuurlijke satellieten in verhouding tot hun planeten. 'De Aarde en Venus staan dicht bij elkaar. Ze hebben een gelijkaardig gewicht en ze zijn wellicht op eenzelfde manier ontstaan. Als de twee planeten op eenzelfde manier zijn ontstaan, waarom heeft de Aarde dan een maan en Venus niet?', vraagt Stevenson zich af. De professor is zelf niet helemaal overtuigd van zijn eigen theorie, maar vindt het een interessante piste.Stevensons theorie is inderdaad niet waterdicht. De Aarde en de maan vertonen immers geologische gelijkenissen wat erop wijst dat de maan ontstond toen een andere planeet 4,56 miljard geleden met de Aarde botste. Door die botsing werd de Aarde in twee ongelijke delen verdeeld. Het kleinere gedeelte evolueerde tot de maan die voor zo'n 80 procent uit de aanvallende planeet bestaat en voor zo'n 20 procent uit de Aarde. Een probleem met deze theorie is dan weer dat uit de analyse van maanstenen geen sporen van die andere planeet terug te vinden zijn. De Aarde heeft één maan, Uranus heeft er 27 en Saturnus heeft er meer dan 50. Venus heeft dan weer geen enkele maan. (TE)