Onweer blaast antimaterie naar de ruimte

© NASA

Wetenschappers hebben voor het eerst een bewijs gevonden dat onweersbuien antimaterie de ruimte in blazen.

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontdekten met de Fermi-ruimteteslescoop, die sinds 2008 op zoek gaat naar gammastraling, wolken van antimaterie die door onweersbuien de ruimte worden ingeblazen. Een fenomeen waarvan wetenschappers het bestaan al sinds 2009 vermoeden.

De antimaterie werd opgemerkt boven onweer over de hele wereld.
Antimaterie komt maar zelden voor in ons universum omdat het vrijwel onmiddellijk verdwijnt wanneer het in contact komt met gewone materie. Zelfs in de deeltjesversneller bij CERN in Genève kunnen slechts kleine hoeveelheden antimaterie worden aangemaakt, tot grote teleurstelling van vele Star Trek-fans die misschien dromen van op antimaterie aangedreven ruimteschepen.

Gammaflitsen

Maar nu blijkt dat antimaterie toch niet zo exotische is als eerst gedacht. Onweersbuien zouden regelmatig antimaterielawines produceren als bijproduct van wat men ‘aardse gammaflitsen’ noemt.

Aardse gammaflitsen komen voor in elektrische velden boven onweersbuien waar een opwaartse lawine van elektronen ontstaat. Die lawines reageren op hun beurt met de atmosfeer waardoor gammastraling vrijkomt. Door de botsing met elektronen worden vervolgens postronen aangemaakt (antideeltjes met dezelfde massa als een elektron maar met een tegengestelde lading).

Naar schatting komen er wereldwijd per dag zo’n 500 gammaflitsen voor, maar geen enkele werd tot nu toe bestudeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content