Volg op 12 november de hele dag LIVE de komeetlanding op Knack.be

In 2012 zette de NASA op spectaculaire wijze de Marslander Curiosity op de Rode Planeet. Hun Europese collega's zijn van plan op 12 november een gelijkaardige operatie uit te voeren met de ruimtesonde Philae die op een bewegende komeet moet landen.

De Amerikanen hebben daar zo hun eigen mening over: 'Denk hier maar eens over na: de komeet beweegt 40 keer sneller dan een kogel, draait rond zijn as, spuwt gas uit, en heeft een grillig oppervlak met veel los materiaal en mogelijk meters stof', aldus Art Chmielewski in een video van de NASA.

Moedersonde Rosetta werd door de ESA in 2004 gelanceerd en jaagt sindsdien op een komeet met de welluidende naam 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het landingstoestelletje Philae, dat de grootte heeft van een koelkast, zal op 12 november een poging doen om vanop een hoogte van 22 kilometer te landen op de hobbelige komeet.

Grote levensvragen

Wanneer dit lukt, zal het vervolgens gaten in het oppervlak boren om gegevens te verzamelen en zo de wetenschappers een antwoord te bieden op grote levensvragen zoals 'hoe is ons zonnestelsel ontstaan?'

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mars of de maan is er over 67P/Churyumov-Gerasimenko maar weinig geweten, wat deze landing dus extra moeilijk maakt.

Sinds het begin van de ruimtevaart zijn de ruimtevaartorganisaties van de Aarde nog maar zes keer op een ruimtelichaam geland: Venus, Mars, de maan, Titan en de asteroïden 433 Eros en Itokawa.

Bekijk de video van de NASA over de komeetlanding.

In 2012 zette de NASA op spectaculaire wijze de Marslander Curiosity op de Rode Planeet. Hun Europese collega's zijn van plan op 12 november een gelijkaardige operatie uit te voeren met de ruimtesonde Philae die op een bewegende komeet moet landen. De Amerikanen hebben daar zo hun eigen mening over: 'Denk hier maar eens over na: de komeet beweegt 40 keer sneller dan een kogel, draait rond zijn as, spuwt gas uit, en heeft een grillig oppervlak met veel los materiaal en mogelijk meters stof', aldus Art Chmielewski in een video van de NASA.Moedersonde Rosetta werd door de ESA in 2004 gelanceerd en jaagt sindsdien op een komeet met de welluidende naam 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het landingstoestelletje Philae, dat de grootte heeft van een koelkast, zal op 12 november een poging doen om vanop een hoogte van 22 kilometer te landen op de hobbelige komeet. Wanneer dit lukt, zal het vervolgens gaten in het oppervlak boren om gegevens te verzamelen en zo de wetenschappers een antwoord te bieden op grote levensvragen zoals 'hoe is ons zonnestelsel ontstaan?'In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mars of de maan is er over 67P/Churyumov-Gerasimenko maar weinig geweten, wat deze landing dus extra moeilijk maakt. Sinds het begin van de ruimtevaart zijn de ruimtevaartorganisaties van de Aarde nog maar zes keer op een ruimtelichaam geland: Venus, Mars, de maan, Titan en de asteroïden 433 Eros en Itokawa.Bekijk de video van de NASA over de komeetlanding.