In België worden 20 keer meer cholesterolverlagers voorgeschreven dan 12 jaar geleden. Dat meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Volgens het KCE is de forse toename vooral te wijten aan de ongezonde levensstijl van de Belg.

Cholesterolverlagers behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in België. 1 op de 5 volwassenen ouder dan 35 jaar gebruikt een cholesterolverlager. Ons land scoort daarmee hoger dan andere landen van de Europese Unie.

Algemeen directeur Raf Mertens van het KCE schrijft de expansie van het gebruik van cholesterolverlagers toe aan een ongezonde levensstijl en een vergemakkelijkte toegang tot de producten. Een bijkomende oorzaak is volgens Mertens het feit dat mensen alsmaar sneller medicamenten innemen wanneer ze te maken hebben met een lichaamskwaal.

Vooral onze huidige levenswijze moet dringend veranderen, zegt Mertens. "Ongezonde voeding, roken, te veel stress en te weinig beweging verhogen het risico op hart- en vaatziekten."

Het gebruik van cholesterolverlagende producten kost de ziekteverzekering jaarlijks meer dan 215 miljoen euro.

"Al te vaak schrijven dokters de duurdere producten voor, terwijl die niet beter werken dan de goedkopere versies", zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Avonts (Ugent). "Het overschakelen naar goedkopere merken van cholesterolverlagers zou al flink wat besparen."

In België worden 20 keer meer cholesterolverlagers voorgeschreven dan 12 jaar geleden. Dat meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Volgens het KCE is de forse toename vooral te wijten aan de ongezonde levensstijl van de Belg. Cholesterolverlagers behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in België. 1 op de 5 volwassenen ouder dan 35 jaar gebruikt een cholesterolverlager. Ons land scoort daarmee hoger dan andere landen van de Europese Unie. Algemeen directeur Raf Mertens van het KCE schrijft de expansie van het gebruik van cholesterolverlagers toe aan een ongezonde levensstijl en een vergemakkelijkte toegang tot de producten. Een bijkomende oorzaak is volgens Mertens het feit dat mensen alsmaar sneller medicamenten innemen wanneer ze te maken hebben met een lichaamskwaal. Vooral onze huidige levenswijze moet dringend veranderen, zegt Mertens. "Ongezonde voeding, roken, te veel stress en te weinig beweging verhogen het risico op hart- en vaatziekten." Het gebruik van cholesterolverlagende producten kost de ziekteverzekering jaarlijks meer dan 215 miljoen euro. "Al te vaak schrijven dokters de duurdere producten voor, terwijl die niet beter werken dan de goedkopere versies", zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Avonts (Ugent). "Het overschakelen naar goedkopere merken van cholesterolverlagers zou al flink wat besparen."