Ongelijkheid is in de natuur ingebakken

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Ook dieren als wolven en honden kunnen zich onheus of ongelijk behandeld voelen.

De armen worden globaal gezien minder arm, maar de kloof met de rijken vergroot. Daardoor groeit wereldwijd de onvrede. Je bent niet in de eerste plaats arm, je voelt je arm. Vooral in vergelijking met anderen.

De groeiende ongelijkheid kan vertaald worden naar gezondheidsfenomenen. Wereldwijd sterven er elk jaar miljoenen mensen aan de gevolgen van een tekort aan fysieke activiteit.

Een grootschalige studie in Nature trok de conclusie dat ziekelijk overgewicht en de daaraan verbonden beschavingsziekten frequenter voorkomen in maatschappijen waarin het verschil het grootst is tussen enerzijds de hoeveelheid beweging van het minst actieve deel van de bevolking en anderzijds die van het actiefste deel. De Verenigde Staten zijn daar een mooi voorbeeld van: een gezondheidscultus van supersportievelingen bestaat daar naast een epidemie van obesitas.

Ongelijkheid is in de natuur ingebakken. En bezorgdheid om de gevolgen ervan is evenmin een exclusief menselijke zaak. Uit een studie in Current Biology blijkt dat wolven en honden niet meewerken aan experimenten waarin ze zich tekortgedaan voelen tegenover andere dieren. Dieren kunnen zich dus onheus behandeld voelen. Het is waarschijnlijk een nuttige ontwikkeling geweest om te vermijden dat er, in een sociale constellatie, te veel profiteurs floreren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content