Onderzoek naar radioactieve wolk boven Europa wijst opnieuw richting Rusland

De radioactieve wolk verspreidde zich boven Europa. © .

De radioactieve wolk boven Europa in 2017 kwam zeker niet van een militaire bron. Nieuw onderzoek wijst wel opnieuw in de richting van Rusland.

In september 2017 trok een wolk ruthenium-106 over Europa. De radioactieve vervuiling in de EU was honderd keer hoger dan na de kernramp in Fukushima. Maar de media besteedden er weinig aandacht aan omdat het gevaar voor de volksgezondheid als laag werd ingeschat.

Over de precieze bron is nog steeds geen duidelijkheid. Geen enkele regering nam de verantwoordelijkheid op zich. Een militaire bron behoorde daardoor tot de mogelijkheden.

Onderzoekers van de Leibniz-universiteit in Hannover en de Universiteit van Münster (Duitsland) zijn nu zeker dat de wolk niet afkomstig was van een militaire bron. Isotopenmetingen wijzen eerder op civiele nucleaire installaties.

Zeer nauwkeurige metingen met massaspectrometrie geven aan dat het om gebruikte splijtstof van een kerncentrale ging. Daardoor sluiten de onderzoekers een militaire bron, bijvoorbeeld de productie van plutonium voor wapens, uit.

Het meest sluitende scenario is dat er ruthenium vrijkwam uit een opwerkingsfabriek voor splijtstoffen, melden ze in Nature Communications.

Ze zeggen ook dat de isotoophandtekening in de richting van Russische VVER-reactoren. Daarvan zijn er momenteel ongeveer twintig operationeel in de wereld, niet alleen in Rusland zelf maar ook bijvoorbeeld in Hongarije, China en India.

Een onderzoek door zeventig wetenschappers van verschillende Europese universiteiten concludeerde vorig jaar dat de bron zich wellicht in het zuiden van het Oeralgebergte bevond. Daar ligt de Russische nucleaire installatie Majak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content