Onderzoek naar hufterige vleeseters is compleet vals

© Belga

Het onderzoek van drie Nederlandse hoogleraren waaruit zou blijken dat vleeseters “egoïstische hufters” zijn, berust op fraude. Het onderzoek is compleet verzonnen.

Hoogleraar consumentenwetenschap Diederik Stapel, die aan de Universiteit van Tilburg op non-actief is gezet wegens het gebruik van valse gegevens, had de resultaten van het onderzoek verzonnen.

“Een afgang van mega-formaat” noemt hoogleraar en sociaal psychologe Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen de kwestie. Zij en professor Marcel Zeelenberg, een economische psycholoog uit Tilburg, waren de mede-onderzoekers. Zij zeggen door Stapel op het verkeerde been te zijn gezet.

Compleet fake“De resultaten waren compleet fake. Er bestaan vermoedelijk helemaal geen onderzoeksresultaten over de effecten van het denken aan vlees en we kunnen hierover dan ook geen enkele uitspraak doen”, aldus Vonk.

Hufteriger

De onderzoekers meldden eerder dat mensen die graag vlees eten egoïstischer, minder sociaal en “hufteriger” zijn. “Vlees eten haalt het slechtste in de mens naar boven”, luidde het. Die conclusie kwam zogezegd uit een onderzoek waarbij een groep proefpersonen onzeker werd gemaakt. Daarna moesten ze kiezen of ze een biefstuk, een omelet of vis wilden eten.

Biefstuk

In de onzekere groep koos 60 procent voor de biefstuk, terwijl in een controlegroep maar 20 procent het vlees prefereerde. Bij een ander onderzoek kregen sommige mensen een foto van een biefstuk te zien en anderen een afbeelding van een koe of een boom. Wie de biefstuk had gezien, reageerde daarna bij meerkeuzevragen egoïstischer, meldden de wetenschappers.

Het onderzoek trok internationaal veel aandacht. Er ontstond in de wetenschappelijke wereld echter onmiddellijk commotie over de conclusies en de onderzoeksmethode. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content